Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE, aproape de un acord privind bugetele pe 2012 si 2013

UE, aproape de un acord privind bugetele pe 2012 si 2013


Presedintia cipriota a Uniunii Europene si delegatia Parlamentului European au ajuns la o intelegere asupra bugetului UE pentru anul 2013 si asupra acoperirii nevoilor suplimentare pentru 2012, au anuntat presedintia si Comisia Europeana, relateaza AFP.

"A fost gasita un acord asupra unui proiect care include extinderea bugetului pentru 2012 si bugetul pentru 2013, insa acesta trebuie supus in continuare pentru aprobare guvernelor si Parlamentului European", a indicat intr-un mesaj pe contul sau de Twitter Nikos Christodoulides, purtatorul de cuvant al presedintiei cipriote a Consiliului UE, care este mandatata de statele membre.

"Proiectul (...) trebuie sa primeasca aprobarea din partea statelor si a Parlamentului European in urmatoarele zile", a indicat Patrizio Fiorilli, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru buget Janusz Lewandowski, la randul sau intr-un mesaj postat pe Twitter. Contactat de AFP, el a precizat ca nu poate oferi detalii despre acord.

Conform informatiilor obtinute de AFP de la delegatii si de la Parlamentul European, acordul este dublu: acesta vizeaza o extindere substantiala de ordinul a 6 miliarde de euro pentru bugetul pe 2012 pentru a finanta mai multe programe, printre care bursele Erasmus pentru studenti, dar si bugetul pentru 2013, modificat de statele membre printr-o taiere de cinci miliarde de euro fata de cererea Comisiei.

Parlamentul European a conditionat cele doua discutii una de alta, iar negocierile fusesera blocate pana acum din cauza refuzului unor state de a reglementa problema privind necesarul de bani suplimentari pentru 2012.

Acordul va permite finantarea programului Erasmus si reglarea unor rambursari de 1,47 miliarde de euro pentru Spania, 1,58 miliarde de euro pentru Polonia si 508 milioane de euro pentru Grecia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1138 ori