UE amana deschiderea granitelor pentru noile state membre

Joi, 14 Septembrie 2006, ora 09:57
1037 citiri

Comisia Europeana si-a exprimat, miercuri, regretul ca amana deschiderea granitelor spatiului Schengen pentru noile state membre, din cauza unor probleme tehnice si juridice, declarand ca va face tot ce este posibil pentru a reduce intarzierea, transmite Reuters.Uniunea Europeana intentionase, initial, sa permita accesul celor zece state ex-comuniste care s-au alaturat blocului european in 2004, in spatiul Schengen, din luna octombrie 2007.

Problemele tehnice si juridice determinate de constructia unei noi baze de date a politiei a cauzat intarzierea deschiderii granitelor pentru cel putin inca un an.

Acest fapt a starnit critici vehemente din partea noilor membri, in frunte cu Republica Ceha.

"Suntem constienti ca cetatenii noilor state membre sunt frustrati din cauza acestor masuri", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Frisco Roscam Abbing. "Regretam acest inconvenient si vom incerca sa reducem aceasta intarziere", a continuat Abbing.

Oficialul Comisiei Europene a raspuns, astfel, declaratiilor ministrului ceh al afacerilor externe, care a condamnat intarzierea, mentionand ca acest fapt inseamna pentru cetatenii cehi imposibilitatea de a beneficia de libertatea de miscare, care este una dintre libertatile fundamentale ale Uniunii Europene.

Roscam Abbing nu a precizat cat va dura intarzierea, insa surse apropiate unui raport confidential precizeaza ca aceasta va fi de cel putin un an.

In octombrie se asteapta o dezbatere furtunoasa a ministrilor de interne ale statelor membre UE referitoare la largirea spatiului Schengen, afirma surse diplomatice.

Abbing considera ca nu trebuie condamnata Comisia Europeana pentru aceasta intarziere, deoarece procesul de pregatire in statele membre UE, si cele vechi si cele noi, s-a desfasurat lent in unele zone. "Exista multi jucatori care pot fi acuzati pentru acest fapt. Consider ca ar fi mai indicat sa nu aruncam vina pentru aceasta intarziere pe o singura parte", a declarat Abbing.

Diplomatii unor state membre afirma, neoficial, ca exista banuieli ca aceasta intarziere este determinata de teama unor state ca ar putea creste numarul emigrantilor.

Baza de date a politiei din zona Schengen contine informatii referitoare la automobilele furate si la persoanele cautate in spatiul Schengen.

Cele 13 state vechi membre UE, impreuna cu Norvegia si Islanda fac parte din zona libera Schengen, careia i se va alatura si Elvetia.

Statele nou-venite sunt Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia.

NewsIn