UE acorda Serbiei statutul de candidat

Joi, 01 Martie 2012, ora 23:00
1314 citiri
UE acorda Serbiei statutul de candidat

Statele Uniunii Europene au decis sa acorde Serbiei "statutul de candidat" la aderarea la UE, arata un proiect de declaratie comuna al sefilor de stat si al guvernelor celor 27 de state reunite joi seara la Bruxelles.

"Consiliul European a acordat statutul de candidat Serbiei", arata acest text redactat la inceputul acestei seri, ceea ce inseamna cu acord a fost atins in unanimitate de catre statele membre UE.

Presedintele roman Traian Basescu a renuntat joi, sa se opuna acordarii acestui statut Belgradului, indepartand astfel ultimul obstacol pentru acesta etapa importanta in vederea aderarii Serbiei. Bucurestiul era preocupat de respectarea drepturilor minoritatilor romane din Serbia, dar in final a obtinut garantii in aceasta privinta.

Dupa acordarea acestui statut, este inca necesar ca Serbia, ce bate la usa UE de peste doi ani, sa inceapa negocierile de aderare ceea ce nu va fi doar o formalitate. In cel mai bun caz, Belgradul se poate astepta sa se alature Uniunii la sfarsitul acestui deceniu.

Toate statele UE considera in prezent ca Serbia a indeplinit ultimele conditii impuse pentru obtinerea statutului de candidat, inclusiv o imbunatatire a relatiilor cu Kosovo care va putea participa ca atare la reuniunile din Balcani privind chestiuni regionale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Serbia candidat UE, #summit UE Serbia candidat, #Traian Basescu Serbia UE , #UE