Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE a intrat in recesiune in T1. Contractia s-a mentinut si in zona euro

UE a intrat in recesiune in T1. Contractia s-a mentinut si in zona euro


Uniunea Europana (UE) a intrat in recesiune in primul timestru, cu o scadere a PIB de 0,1%, dupa un declin de 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, in timp ce in zona euro contractia a continuat pentru al saselea trimestru consecutiv.

Zona euro a inregistrat un declin 0,2% in ianuarie-martie, dupa o scadere de 0,6% in trimestrul al patrulea al anului anterior, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat. Recesiunea zonei euro este cea mai lunga de la introducerea monedei europene, in 1999.

Datele indica, insa, o imbunatatire a situatiei economice, ritmul scaderii PIB incetinind atat in zona euro, cat si in UE.

Trei dintre cele mai mari economii din zona euro se afla in recesiune, dupa ce doar Germania a reusit sa inregistreze crestere in primele trei luni ale acestui an.

Economia Germaniei a avansat cu 0,1%, dupa o scadere de 0,7% in trimestrul al patrulea, in timp ce Franta a intrat in recesiune, dupa al doilea trimestru consecutiv de contractie cu 0,2%.

Italia si Spania se afla, de asemenea, in recesiune, cu o scadere a PIB de 0,5% in primul trimestru in cazul ambelor tari. Economia Italiei a inregistrat al saptelea trimestru cosecutiv de contractie, iar recesiunea este cea mai lunga incepand cel putin din 1970, an in care au inceput sa fie inregistrate date trimestriale.

Doar 20 dintre cele 27 de state UE au raportat date pentru primul trimestru. Dintre cele 20 de state, Belgia, Bulgaria, Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Marea Britanie au inregistat crestere economica, iar Austria stagnare, in primul trimestru.

In randul statelor aflate pe scadere, Cehia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Olanda, Portugalia si Finlanda se afla in recesiune, dupa ce au consemnat cel putin doua trimestre consecutive de scadere. Grecia, tara care trece printr-o recesine severa de mai multi ani, nu a transmis inca datele catre Eurostat.

PIB al Estoniei a scazut cu 1% in primul trimestru, insa statul baltic a evitat recesiunea, ca urmare a cresterii din precedentul trimestru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1053 ori