UE a celor 27 - puternice contraste in ceea ce priveste bogatia

Miercuri, 20 Decembrie 2006, ora 10:21
1137 citiri

Populatia Luxemburgului are, in medie, o putere de cumparare de opt ori mai mare decat populatia din viitoare state membre ale UE ca Romania si Bulgaria, arata Eurostat intr-o monitorizare a contrastelor de pornire dintre nivelul bogatiei din noua Uniune Europeana.

Studiul care arata ca Marele Ducat se bucura de un PIB pe cap de locuitor de 251% fata de media UE, in timp ce duo-ul din Balcani are 33 si 34 %, se potriveste cu perceptia populara din vestul Europei precum ca satele romanesti si bulgaresti sunt departe de ultimul racnet de la Londra si Paris.

Din vechile 15 state ale UE, Irlanda, Olanda, Danemarca si Austria sunt in frunte, in timp ce Slovenia si Republica Ceha au iesit in relief in UE 10, intrecand deja Portugalia in 2005 si tinzand sa ajunga Grecia.

Dar cel mai mare nou stat membru, Polonia, se misca mai incet si are inca un nivel personal de bogatie spre jumatate din media UE, numai fata de Letonia mai bun, dintre tarile extinderii din 2004.

Candidata la UE Croatia are un standard de viata similar Poloniei si mai bun ca al Romaniei si al Bulgariei.

Dar Turcia se taraste abia spre 28 % din media UE a PIB-ului pe cap de locuitor, de remarcat cat ajutor banesc structural va trebui sa acorde UE unei tari de 80 milioane oameni, daca aceasta ar adera urgent la Uniune.
Populatia tarilor partenere Ariei Economice Europene - Islanda, Norvegia (bogate in gaze si petrol) si Elvetia (centru bancar international) sunt cu toatele peste media din UE.

In acelasi timp, cetatenii SUA traiesc la un nivel de 150% in comparatie cu media UE , o stratosfera strapunsa numai de micutul Luxemburg.

EUObserverRador