UE a aprobat norme mai stricte pentru agentiile de rating

Luni, 13 Mai 2013, ora 17:27
1052 citiri
UE a aprobat norme mai stricte pentru agentiile de rating

Comisia Europeana a aprobat luni noile norme ce reglementeaza activitatea agentiilor de rating, prin care se incearca cresterea transparentei si reducerea riscului aparitiei unor conflicte de interese.

Evaluarilor celor mai influente agentii de rating, Moody's, Standard & Poor's si Fitch, toate americane, au pus numeroase probleme unor tari din zona euro in timpul crizei, scazand credibilitatea acestor state si impiedicand astfel finantarea lor cu dobanzi rezonabile pe pietele financiare internationale, relateaza agentia de presa EFE.

Noile norme nu prevad crearea unei entitati europene, dar instituie un regim de rotatie intre agentii. Astfel, emitentii produselor financiare structurate care platesc agentiile de rating pentru evaluarea acestor produse vor fi obligati sa schimbe agentia de rating la fiecare patru ani.

Avand in vedere complexitatea instrumentelor financiare structurate si rolul acestora in criza financiara, noua reglementare obliga emitentii acestora sa ceara evaluarea lor de cel putin doua agentii de rating.

Pentru combaterea riscului conflictelor de interese, agentiile de rating vor fi obligate sa anunte public daca vreuna dintre entitatile pe care le evalueaza detine peste 5% din capitalul respectivei agentii de rating sau din drepturile de vot in cadrul acesteia. De asemenea, societatile emitatoare de produse financiare nu vor avea dreptul sa detina peste 5% din capitalul sau din drepturile de vot in mai mult de o singura agentie de rating.

In plus, investitorii vor putea sa ceara agentiilor de rating despagubiri daca sufera o pierdere ca urmare a actiunii acesteia.

Cat priveste calificativele asupra datoriilor suverane, agentiile de evaluare financiara vor fi obligate sa le revizuiasca la fiecare 6 luni, in loc de 12 luni cum se procedeaza in prezent.

Odata cu adoptarea acestei normative, se modifica si regulile ce privesc supravegherea fondurilor de pensii, a organismelor de investitii colective in valori mobiliare si gestiunea fondurilor de investitii alternative, pentru a reduce dependenta acestora fata de agentiile de rating.

Adoptarea noilor norme survine dupa acordul cu Parlamentul European, din data de 27 noiembrie.

#norme UE agentii rating, #reglementare activitate agentii rating, #riscuri agentii rating , #UE