Ucraina suspenda asocierea cu Uniunea Europeana pentru a-si "asigura securitatea nationala"

Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 15:35
1769 citiri
Ucraina suspenda asocierea cu Uniunea Europeana pentru a-si "asigura securitatea nationala"

Ucraina a suspendat pregatirea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, a carui semnare se afla pe ordinea de zi a summitului european de saptamana viitoare de la Vilnius, potrivit unui decret al guvernului de la Kiev publicat joi pe site-ul sau oficial, relateaza AFP.

Acest decret ordona "suspendarea procesului de pregatire a acordului de asociere intre Ucraina si UE" pentru "a asigura securitatea nationala, relansarea relatiilor economice cu Rusia si pregatirea pietei interne pentru relatii de la egal la egal cu Uniunea Europeana".

Textul propune, totodata, crearea unei comisii tripartite intre Ucraina, Rusia si UE asupra comertului.

Decizia guvernului de la Kiev intervine dupa ce parlamentul ucrainean a respins, in cursul diminetii, toate proiectele de lege ce permiteau rezolvarea cazului Timosenko, solicitata de Uniunea Europeana inainte de summitul european de saptamana viitoare de la Vilnius, unde era preconizata semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina.

Aflat intr-o vizita la Viena, presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a dat asigurari ca tara sa va continua sa mearga pe calea spre Uniunea Europeana.

#Ucraina asociere Uniunea Europeana, #acord Ucraina UE, #relatii Ucraina Rusia, #Timosenko Ucraina , #UE