Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trichet cere schimbari esentiale in zona euro

Trichet cere schimbari esentiale in zona euro


Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, al carui mandat se va incheia saptamana viitoare, considera ca autoritatile zonei euro ar trebui sa aiba mai multe prerogative privind politicile economice ale statelor cu probleme din bloc, implicand "un nou concept de suveranitate", transmite Reuters.
Trichet a folosit ultimul discurs public ca presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a indemna la o integrare economica mai profunda intre statele din zona euro, expunandu-si viziunea unei uniuni monetare mai stranse.

Unele dintre ideile sale ar putea atinge insa chestiunea sensibila a suveranitatii nationale.

"Pentru tarile care pierd accesul la piete, abordarea actuala de a oferi ajutor contra unor conditii solide este justificata. Tarile merita o oportunitate de a remedia situatia si de a restaura stabilitatea. Insa aceasta abordare ar trebui sa aiba limite definite clar", a aratat Trichet.

Oficialul a propus ca, daca o tara va rata "in mod persistent" tintele convenite in programele economice cu institutiile financiare economice, institutiile europene sa poata interveni in politica economica interna. Implementarea acestei idei ar implica un nou concept de suveranitate dar si o modificare a Tratatului UE.

Presedintele BCE va preda mandatul la sfarsitul lunii octombrie lui Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei.

Un singur Minister de Finante pentru zona euro

Oficialul si-a sustinut luni seara ultimul discurs ca sef al BCE la Universitatea Bumboldt din Berlin, pichetata de protestatari cu bannere pe care scria "Nu mai dati bani bancilor", "Spuneti nu tiraniei datoriilor" si "Troika, afara din Grecia", ultimul slogan facand referire la trioul institutiilor financiare internationale, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana.

In discursul sau, oficialul a dat Germania drept exemplu pentru politicile economice solide si reformele indraznete care i-au consolidate prosperitatea.
"Astazi, Germania este in fruntea revenirii din criza, este un exemplu foarte important pentru situatia actuala", a spus el.

In luna iunie, Trichet si-a prezentat viziunea unui minister central al finantelor pentru statele din zona euro, reiterata si intarita in discursul de luni.

"Ministerul european de finante ar supraveghea, in primul rand, modul in care se aplica politicile fiscale si cele competitive si, cand va fi necesar, va avea responsabilitatea de a impune acea a doua etapa despre care am vorbit. Ideea unui minister european al finantelor pare tot mai putin indrazneata. A nu lua in calcul infiintarea unei astfel de institutii pare o atitudine chiar mai cutezatoare", a afirmat presedintele BCE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 726 ori