Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Titus Corlatean: Daca textul de negociere pe buget e inacceptabil, trebuie sa spunem

Titus Corlatean: Daca textul de negociere pe buget e inacceptabil, trebuie sa spunem


Ministrul de Externe, Titus Corlatean, afirma ca asteptarile societatii romanesti fata de inaltul oficial care va reprezenta Romania la Consiliul European sunt de a promova "fara echivoc si cat se poate de ferm" interesele Romaniei, "iar acesta inseamna inclusiv utilizarea dreptului de veto".

MAE a transmis, sambata, printr-un comunicat, o serie de precizari referitoare la declaratiile publice pe tema utilizarii dreptului de veto in contextul negocierilor din Consiliul European pe tema exercitiului financiar 2014-2020.

Ministerul mentioneaza ca, potrivit Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene (art. 312), cadrul financiar multianual al Uniunii este stabilit printr-un regulament adoptat de Consiliul UE in unanimitate, dupa aprobarea Parlamentului European, care se pronunta cu majoritatea membrilor care il compun.

Principiile ce vor fi reglementate prin acest act juridic al Consiliului UE trebuie insa agreate, intr-o prima faza, la nivelul institutiei UE care stabileste liniile de orientare generale ale politicilor UE, respectiv Consiliul European (conform articolului 15 TUE).

Modalitatea de adoptare a actelor Consiliului European este consensul. Aceasta modalitate de adoptare presupune obtinerea unui acord politic din partea tuturor membrilor Consiliului European asupra principalelor aspecte ale cadrului financiar multianual, fiecare stat membru dispunand practic de un drept de veto in privinta adoptarii cadrului financiar multianual.

MAE precizeaza ca, in cazul in care interesele politice si economice majore ale unui Stat Membru nu se regasesc in forma finala a pachetului de negociere, iar propunerile existente nu sunt acceptabile, exprimarea dezacordului este o optiune care poate fi luata in calcul de oricare dintre Statele Membre ale Uniunii, ceea ce ar presupune practic neajungerea la consens si implicit amanarea luarii unei decizii pe subiectul respectiv pentru o alta reuniune a Consiliului European.

"In istoria Consiliilor Europene au fost astfel de situatii. Chiar negocierile cu privire la cadrele financiare multianuale anterioare au cunoscut astfel de momente.

Astfel, acordul asupra actualului cadru financiar multianual (2007-2013) a fost obtinut la Consiliul European din decembrie 2005, in conditiile in care primele negocieri la nivelul Consiliului European din iunie 2005 au esuat, pe fondul blocajului generat de opozitia clara a unor state membre, nefiind posibila obtinerea consensului Statelor Membre asupra pachetului de compromis propus la momentul respectiv de Presedintia rotativa.

Deci optiunea exista si a fost folosita de statele membre, la nivelul Consiliului European, cand au considerat ca interesele lor majore nu sunt reflectate de pachetul de negociere", a spus ministrul Titus Corlatean, potrivit comunicatului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 986 ori