Telecomunicatiile doresc un organism de reglementare in domeniu, in UE

Luni, 12 Noiembrie 2007, ora 16:25
1231 citiri
Telecomunicatiile doresc un organism de reglementare in domeniu, in UE

Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, va propune, marti, infiintarea unui organism de reglementare in domeniu, la nivelul blocului comunitar, pentru a atenua fragmentarea pietelor de telecomunicatii si internet din statele membre, potrivit euobserver.com.Reding a spus ca autoritatea va superviza activitatea celor 27 de organisme de reglementare in comunicatii existente in statele membre.

Noul organism va avea puterea sa propuna separarea infrastructurii retelei de serviciile oferite clientilor, iar masura va fi luata pentru a forta gigantii telecomunicatiilor, cum ar fi France Telecom, sa isi deschida retelele si pentru competitorii mai mici.

"Vreau sa revolutionez piata de telecomunicatii europeana. De aceea sustin infiintarea unei autoritati de supraveghere", a declarat Viviane Reding pentru Der Spiegel, relateaza euobserver.com.

Cele 27 de autoritati de reglementare din statele membre vor continua sa functioneze si vor avea la dispozitie noi unelte, cum ar fi posibilitatea de a separa functional retelele de serviciile unui furnizor dominant. "Separarea functionala este ultima masura pe care o putem lua pentru a stimula competitia", a spus comisarul Viviane Reding.

Ideea de a separa retelele marilor companii de serviciile oferite este similara cu masura propusa de catre Comisarul pentru Concurenta, care vizeaza sectorul energiei, de a separa activitatile de productie de cele de distributie ale gigantilor din domeniu.

Aceste planuri au generat replici violente din partea catorva state membre, cum ar fi Franta si Germania.

Viviane Reding a mai spus ca ar vrea ca piata comunitara de telecomunicatii sa functioneze ca cea din Statele Unite. "in Statele Unite ale Americii exista o singura piata, o singura retea de la Est la Vest, de la San Francisco la New York. Aici, in Europa, avem 27 de piete ravasite, cu 27 de autoritati de reglemetare, cu reguli care de multe ori se opun una alteia", a explicat Reding pentru The International Herald Tribune.

Acelasi ziar il citeaza pe Jacques Champeaux, director responsabil pe probleme de reglementare in cadrul France Telecom, care spune ca intentiile de schimbare a pietei de telecomunicatii au mers in directia gresita si ca masura ar putea pune in pericol retelele de generatie noua.

Ultima masura radicala luata de Viviane Reding in privinta pietei de telecomunicatii a fost reducerea tarifelor pentru convorbirile efectuate in roaming.

<br /><br /><b>Bloombiz.ro Newsletter </b><p /><p>Aboneaza-te la <a href="http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4" target="_blank">newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.</p><br />