Taxa pe tranzactii - Noua ministri de finante din UE fac presiuni pentru ea

Duminica, 11 Martie 2012, ora 11:32
1354 citiri
Taxa pe tranzactii - Noua ministri de finante din UE fac presiuni pentru ea

Noua ministi de finante din UE, printre care germanul Wolfgang Schauble si francezul Francois Baroin au trimis o scrisoare ministrului danez de finante, in care cer accelerarea planului de introducere a taxei pe tranzactii financiare.

"Suntem convinsi ca o taxa pe tranzactiile financiare la nivel european trebuie sa fie introdusa", se arata in scrisoarea celor noua adresata ministrului danez de finante, Margrethe Vestager, a carei tara asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene.

Pentru a se ajunge la luarea unei decizii, "am aprecia daca presedintia daneza, ar urgenta procesul de negociere", mai scriu oficialii, care ar dori ca pana la mijlocul acestui an sa se ia o decizie si sa fie lansate propuneri de compromis, astfel incat "sa fie depasite toate indoielile".

Potrivit Der Spiegel, Ministerul german de Finante lucreaza deja la o varianta de taxare. Schauble vrea sa fie taxate toate tranzactiile financiare, cele de pe bursa, vanzarile de obligatiuni si tranzactiile cu instrumentele derivate.

Aliatii de la guvernare al cancelarului Angela Merkel, liberalii, resping insa taxa din cauza faptului ca Marea Britanie refuza sa ia parte. Opozitia social-democrata si Verzii, in schimb, sunt de acord cu taxa, si chiar conditioneaza semnarea Pactului fiscal de intensificarea eforturilor Berlinului in vederea instituirii taxei la nivel european.

Tarile din UE nu au reusit sa ajunga la un consens privind introducerea taxei pe tranzactiile financiare.

#taxa tranzitie UE, #ministri UE taxa tranzitie , #UE