Summitul UE - Rusia. Putin scoate in evidenta interesele Moscovei in energie

Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:53
1826 citiri
Summitul UE - Rusia. Putin scoate in evidenta interesele Moscovei in energie

Presedintele rus Vladimir Putin a reiterat marti, in cadrul reuniunii la nivel inalt Rusia-UE de la Ekaterinburg, ca Bruxellesul ar trebui sa tina seama de interesele tarii sale in domeniul energiei, in care ambele parti sunt "parteneri firesti".

"Este evident ca dialogul privind energia poate fi de succes doar atunci cand se iau in considerare interesele reciproce si asigura o activitate comerciala previzibila", a declarat Putin, referindu-se la cererile ruse privind punerea in aplicare a cadrului legal european in domeniul energiei privind gigantul de gaz rus Gazprom, relateaza EFE.

Relatiile energetice (Rusia este principalul furnizor de energie pentru UE) constituie principalul obstacol intre Moscova si Bruxelles, dupa ce UE a adoptat al Treilea Pachet Energetic, un cadru juridic care impune separarea activitatilor de productie de cele de transport si de tranzactionare a energiei.

Moscova insista asupra faptului ca acest cadru legal este in detrimentul intereselor sale si este cu totul impotriva diversificarii afacerilor Gazprom, asa cum cere UE pentru a putea opera pe teritoriul sau.

"Avem anumite probleme, probleme care sunt mereu in centrul atentiei noastre si despre care am discutat frecvent. Una este problema de energie, dar noi suntem parteneri naturali in acest domeniu", a mai spus presedintele rus.

Pozitia Uniunii Europene

Pozitia UE a fost neschimbata in aceasta problema, deoarece obiectivul sau este tocmai de a reduce dependenta excesiva de resursele energetice ale Rusiei si limitarea puterii Gazprom atunci cand vine vorba de stabilirea pretului la gazele naturale pentru consumatorii europeni.

In acelasi timp, Bruxellesul subliniaza faptul ca al Treilea Pachet Energetic este un drept al Uniunii Europene, care trebuie respectat de catre toate companiile care doresc sa opereze in spatiul european, inclusiv de Gazprom. La polul opus, Moscova cere un tratament special, care sa-i permite sa sara peste anumite prevederi ale noul cadru legal in vigoare din 2011.

Putin a abordat de asemenea elaborarea noului Acord cadru de parteneriat intre Rusia si UE, negocierea caruia este inghetata de mai multi ani din cauza divergentelor din domeniul energetic si a refuzului Moscovei de a-si asuma mai multe angajamente, pe care le-a luat odata cu aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

"Exista acum un interes comun in a-l incheia in cel mai scurt timp posibil", a declarat liderul de la Kremlin, care a reamintit ca acordul existent va implini doua decenii anul viitor.

Liderul de la Kremlin a subliniat ca, in ciuda diferentelor dintre cei doi giganti de pe continent, exista un fundament bun, mai ales in domeniul afacerilor, de a aprofunda relatiile bilaterale. In acest sens, Putin a indicat ca chiar in toiul crizei din economia mondiala, in 2012, comertul bilateral dintre Rusia si UE a crescut cu 4,1%, ajungand la un nivel record de 410 de milioane de dolari.

Summitul UE-Rusia de la Ekaterinburg a inceput luni seara cu un dineu informal la care au participat seful statului rus, alaturi de presedintii Consiliului European, Herman Van Rompuy, si Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum si de sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton.

In aceeasi ordine de idei, liderii europeni au evocat situatia economica din Rusia si UE, iar presedintele rus, referindu-se la criza din Cipru, a relevat o serie de lacune in cooperarea bilaterala ruso-europeana.

"Pentru noi a fost important de a obtine informatii din prima mana cu privire la masurile luate pentru normalizarea situatiei in zona euro. Criza datoriilor din Cipru a relevat necesitatea continuarii consultarilor pentru sporirea increderii si a transparentei in relatiile noastre", a afirmat liderul rus, citat de EFE.

#summit UE Rusia, #interese energie Rusia, #Putin relatii UE, #dependenta energetica Uniunea Europeana , #UE