Succesul UE depinde de desfiintarea zonei euro

Duminica, 11 Iulie 2010, ora 18:44
1617 citiri
Succesul UE depinde de desfiintarea zonei euro

Revenirea statelor din zona euro la sistemul de monede nationale va permite intregii Europe sa revina la crestere economica, apreciaza Christopher Smallwood, economist la Capital Economics, potrivit Mediafax. 

"In interesul sanatatii economice si succesului Uniunii Europene, zona euro trebuie desfiintata. In conditiile actuale, membrii cei mai slabi ai uniunii monetare, respectiv Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania, risca sa se confrunte cu o perioada lunga, ani sau chiar decenii de scadere economica si deflatie", a afirmat Smallwood.

Politica Germaniei de a-si baza cresterea economica pe exporturi reduce perspectiva dezvoltarii exporturilor partenerilor ei, adaugat el.

"Germania, in pofida excedentului comercial mare, refuza sa lase consumul intern sa creasca, ceea ce nu ajuta economiile mai slabe.

Acesta politica forteaza statele cu economii mai slabe sa ia masuri deflationiste, care maresc si mai mult deficitele bugetare", a spus economistul.

Economiile mai slabe din zona euro pot renunta la euro, revenind la monedele nationale, pe care le pot lasa sa se deprecieze, imbunatatindu-si in acest fel competitivitatea si relansandu-si exporturile, apreciaza economistul Capital Economics. 

#succes, #ue, #zona euro, #desfiintare , #UE