Stolojan: Romania va semna Tratatul pentru stabilitate fara nicio ezitare

Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:25
1401 citiri
Stolojan: Romania va semna Tratatul pentru stabilitate fara nicio ezitare

Romania va semna Tratatul privind stabilitatea in Uniunea Economica si Monetara fara nicio retinere fata de un capitol sau altul al acestuia, a declarat Theodor Stolojan.

Unul din principalele avantaje este ca, avand o datorie publica substantial sub limita de 60% din PIB, tara noastra va putea inregistra un deficit structural dublu fata de cel prevazut pentru statele membre cu probleme de datorie publica, a declarat joi la Bruxelles, eurodeputatul Theodor Stolojan, vicepresedinte al Comisiei de afaceri economice si monetare a PE (ECON).

"In prezent, Romania indeplineste toate rigorile impuse de aderarea la acest tratat, ca urmare a reformelor structurale adoptate in ultimii ani si a celor care sunt in curs. Stabilitatea financiara si economica obtinuta cu sacrificii mari facute de catre oameni trebuie mentinuta in viitor".

"Includerea in Constitutie a noilor reguli privind pactul fiscal va preveni luarea unor decizii populiste, mai cu seama in anii electorali. Cu o datorie publica substantial sub limita de 60% din PIB, Romania va putea inregistra un deficit structural dublu fata de cel prevazut pentru statele membre cu probleme de datorie publica. Aceasta limita mai larga va permite sustinerea efortului de dezvoltare si pe seama finantarii din fonduri publice, in conditiile unui deficit mai mare", explica Theodor Stolojan.

Tratatul prevede si introducerea in Constitutie a "regulii de aur": nivelul deficitului structural trebuie sa nu depaseasca 0,5% din PIB

Un numar de 25 de state membre ale UE - cele 17 din zona euro si inca 8 din afara acesteia, inclusiv Romania - au cazut de acord luni seara, la Bruxelles, asupra formei Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara (UEM). Semnarea documentului este prevazuta sa aiba loc la Consiliul European din 1-2 martie. Documentul prevede, printre altele, includerea in Constitutie sau legislatie echivalenta a asa-numitei "reguli de aur" potrivit careia nivelul deficitului structural trebuie sa nu depaseasca 0,5% din PIB.

Potrivit vicepresedintelui ECON, Romania are ca obiectiv strategic pe termen lung atingerea unui standard de viata similar celui din statele membre dezvoltate. Totodata, economia Romaniei este puternic integrata in economia UE.

"Prin urmare, suntem vital interesati in deciziile Uniunii cu privire la coordonarea politicilor economice si la convergenta. Tratatul intareste capacitatea statelor membre semnatare de a actiona in directiile respective, prin examinarea ex-ante a proiectelor de politici economice importante intentionate de un stat membru sau altul. Nu mai putem accepta ca politici adoptate de catre un stat membru sa aiba un impact negativ major asupra economiilor celorlalte state membre", adauga Stolojan.

Un alt avantaj pe care il va avea Romania: posibilitatea de a participa la reuniunile sefilor de state din zona euro

Un alt avantaj pentru tara noastra este acela ca Romania va avea posibilitatea de a participa la reuniunile sefilor de state din zona euro ori de cate ori se iau decizii esentiale cu privire la moneda euro si la competitivitate.

Referitor la prevederea din acest nou tratat ca o parte contractanta sa se poata adresa Curtii Europene de Justitie, independent de evaluarea Comisiei Europene, contra unei alte parti contractante in cazul in care considera ca aceasta nu a respectat prevederile privind nivelul maxim al deficitului structural, vicepresedintele ECON apreciaza ca este corect ca un stat membru sa se adreseze justitiei europene atunci cand apreciaza ca un alt stat membru nu isi indeplineste obligatiile asumate prin acest tratat, care este interguvernamental.

"De fapt, tratatul este un puternic angajament politic al statelor membre, iar nerespectarea acestora ne poate duce din nou la consecintele determinate de esecul Pactului de Crestere si Stabilitate (supraindatorarea unor state membre si impact negativ asupra celorlalte state membre). In masura in care va incalca angajamentul asumat, Romania va pierde din credibilitate si bani", mai spune eurodeputatul roman.

In opinia sa, Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in UEM, asa cum este, reprezinta un echilibru intre interesele si optiunile celor 25 de state membre UE care au decis sa il semneze la inceputul lunii viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tratat zona euro Stolojan, #Romania Tratat Stabilitate, #UE Tratat Stabilitate Romania , #UE