Stiglitz: austeritatea va accentua problemele UE

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 13:34
1806 citiri
Stiglitz: austeritatea va accentua problemele UE

Politica de austeritate aleasa de statele europene la presiunile pietelor va frana iesirea din criza si va accentua problemele deja existente in zona euro si Uniunea Europeana (UE), apreciaza economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, citat de AFP, anunta Mediafax.

"Calea austeritatii aleasa de Europa, la presiunile pietelor, va intarzia iesirea din criza si va slabi verigile cele mai vulnerabile din zona euro si UE. Daca Europa se subrezeste mai mult, lantul se va strange si va creste anxietatea. Ideologia pietei libere, care a permis aparitia bulelor financiare, paralizeaza politicile", a afirmat Stiglitz pentru publicatia Liberation.

Economistul considera ca multi lideri europeni nu au inteles ca ar trebui abordata reglementarea sistemului financiar, care trebuie de asemenea sprijinit, si avertizeaza ca moneda euro ar putea sa dispara din cauza lipsei masurilor potrivite si a unor institutii solide.

Stiglitz apreciaza, totodata, ca mecanismul de sustinere a zonei euro stabilit de statele UE este important, insa nu reprezinta decat un medicament cu efecte temporare pentru statele mai slabe confruntate cu probleme.

"Incertitudinile sunt aceleasi ca in urma cu sase luni. Stim ca Irlanda se va confrunta cu o criza violenta. Stim ca este nevoie de reforme pentru mentinerea viabilitatii pe termen lung a zonei euro", a spus el.

Sefii de state si de guverne din UE au decis la sfarsitul anului trecut sa infiinteze in 2013 un mecanism permanent de gestionare a crizelor, care vine in prelungirea programului de ajutor de urgenta de 750 miliarde de euro stabilit in luna mai.

Prin acest program s-a intervenit deja pentru sprijinirea Greciei si Irlandei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#austeritate, #criza, #iesire, #probleme, #stiglitz, #ue , #UE