Statul Islamic, bucuros de Brexit: Ar incuraja iesirea Marii Britanii din UE printr-un atentat

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 18:20
4257 citiri
Statul Islamic, bucuros de Brexit: Ar incuraja iesirea Marii Britanii din UE printr-un atentat
Foto: Wikimedia

Un fost luptator al-Qaida, devenit intre timp spion britanic, sustine ca liderii Statului Islamic acorda un interes deosebit referendumului prin care se va decide soarta Regatului Unit in interiorul UE.

Aimen Dean, spionul cu un trecut patat, considera si ca este foarte probabil ca gruparea terorista sa tinteasca Marea Britanie inaintea referendumului, cu scopul de a forta iesirea tarii din UE, anunta revista Times.

O viziune apocaliptica

Dean a fost unul dintre luptatorii jihadisti racolati pentru a lupta in Bosnia impotriva sarbilor si ulterior a ajuns sa-i jure supunere lui Osama bin Laden in persoana.

Din 1998 a devenit dezamagit de telurile si mentalitatea celor din al-Qaida si a acceptat sa joace rolul de agent acoperit in cadrul miscarii teroriste pentru serviciile de spionaj ale Marii Britanii pana in 2006, cand identitatea sa a fost deconpirata intr-o carte.

Pentru teroristii Statului Islamic, o iesire din UE a Regatului Unit ar fi un prim succes in destructurarea a ceea ce ei vad drept un proiect care continua traditia Imperiului Bizantin, sustine Dean.

Inclusiv atacurile teroriste de la Paris si Bruxelles au avut ca scop distrugerea statelor si institutiilor non-islamice si sa ii atraga cat mai adanc pe occidentali in conflictele din Orientul Mijlociu.

De altfel, ideologia jihadistilor este bazata pe o serie de texte care prezic o batalie finala intre musulmani si non-musulmani care precede sfarsitul lumii.

Strategii similare

Atat al-Qaida, cat si ISIL folosesc aceleasi capcane, incercand sa atraga statele vestice in conflicte regionale pentru a profita de haosul creat de razboaie, sustine Aimen Dean, reprofilat de cativa ani in consultant pe teme de securitate in Dubai.

In 11 septembrie 2001, atacurile asupra Statelor Unite au avut rolul de a-i atrage pe americani intr-un razboi in Afganistan si Irak.

"Au intrat in lupta orbeste si au iesit si mai orbiti", comenteaza Dean strategia SUA folosita in cele doua teatre de lupta.

Fostul spion afirma ca al-Qaida a perfectat strategia prin care prefera sa intretina razboaie de lunga durata pentru a-si consolida pozitia in haosul care urmeaza lipsei de guvernare din diferite zone afectate de conflict, dar acelasi model a fost copiat si de Statul Islamic.

#teroristi marea Britaniei, #brexit, #stategie Statul Islamic , #UE