Statistici ingrijoratoare: Tarile dezvoltate, tintele preferate ale teroristilor

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 16:24
1431 citiri
Statistici ingrijoratoare: Tarile dezvoltate, tintele preferate ale teroristilor
Foto: The Imaginative Conservative

Tarile membre OCDE par tinte sigure in asaltul terorismului, numarul victimelor ucise in atentate crescand, in 2015, cu 650, in ciuda unei reduceri a numarului total de victime la nivel global.

Indexul Global al Terorismului a identificat 29.376 de persoane ucise in atentatele derulate anul trecut pe toata planeta, cu 10% mai putine decat in 2014, relateaza CNBC. In schimb, tarile dezvoltate, membre ale OCDE, par sa se scufunde intr-un val de teroare semanat de adeptii Statului Islamic si ai miscarii Boko Haram.

Sub valul terorii

21 de tari din cele 34 care alcatuiesc Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica au trecut prin experienta atentatelor teroriste, Turcia si Franta fiind cele mai greu incercate din acest punct de vedere.

Institutul Pentru Economie si Pace (IEP) a analizat, de asemenea situatia, si a ajuns la concluzia ca Danemarca, Franta, Germania, Suedia si Turcia au suferit cele mai multe pierderi de vieti omenesti din ultimii 15 ani in atacurile teroriste derulate anul trecut in diverse metropole si zone turistice de pe glob.

In total, 23 de state dezvoltate au pierdut un numar nemaintalnit de cetateni in cursul atentatelor din 2015.

"Desi reducerea numarului de victime poate fi privita ca un fapt pozitiv, intensificarea atacurilor teroriste in anumite tari si raspandirea catre alte zone ar trebui sa fie un motiv serios de ingrijorare si subliniaza natura fluida a fenomenului terrorist modern", explica Steve Killelea, presedintele executive al IEP.

Reactie rapida

"Atentatele organizate in inima democratiei occidentale subliniaza nevoia unor masuri rapide de raspuns, bine concepute pentru a raspunde evolutiei acestor organizatii", mai spune presedintele IEP.

Irak, Afganistan, Nigeria, Pakistan si Siria revendica la comun 72% din totalul victimelor atentatelor de anul trecut, acestea fiind si tarile care ocupa primele 5 locuri in Indexul Global al Terorismului.

SUA figureaza pe locul 36 in top, in vreme ce Marea Britanie, Rusia si Franta ocupa pozitiile 34, 30, respective 29 in calasemntul insangerat al terorii.

Statul Islamic a fost cea mai periculoasa organizatie terorista in cursul anului 2015, revendicand 252 de atentate, soldate cu 6141 de morti.

Pe de alta parte, avansul Boko Haram in tari invecinate, precum Niger, Camerun si Ciad a crescut rata mortalitatii in urma atentatelor cu 157%.

Impactul economic al terorismului global a fost calculat la 89,6 miliarde de dolari pierderi, Irakul suferind cel mai mult in urma pierderilor care se ridica la 17% din PIB-ul tarii.

#pierderi terorism 2015, #atentate 2015, #risc atacuri teroriste Occident, #tinte teroristi , #UE