Statele UE vor un acord privind taxa bancara

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 12:09
1052 citiri
Statele UE vor un acord privind taxa bancara

uvernele statelor din Uniunea Europeana (UE) vor incerca sa ajunga la un acord privind o taxa bancara pana la sfarsitul acestui an si analizeaza totodata posibilitatea introducerii de sanctiuni financiare pentru agentiile de rating, a anuntat marti presedintia UE, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Didier Reynders, ministerul Finantelor din Belgia, tara care detine presedintia rotativa a UE, a declarat ca Uniunea lucreaza inca la masuri care sa asigure ca, pe viitor, asa-numitele bailout-uri vor fi platite de banci, si nu de contribuabili.

Comisia Europeana analizeaza posibilitati de a introduce o taxa suplimentara asupra bancilor.

"Vom incerca sa ajungem la un acord in aceasta privinta pana la sfarsitul anului", a afirmat Renders la un simpozion privind reglementarea in UE.

UE ia in considerare totodata o solutie mai controversata, respectiv o taxa asupra tranzactiilor financiare, dar Reynders a sugerat ca un acord pe acest subiect este mult mai indepartat.

Oficialul belgian a aratat totodata ca noua Autoritate Europeana pentru Piete de Capital, care va fi lansata in luna ianuarie, ar trebui sa dispuna de prerogativa de a impune sanctiuni financiare asupra agentiilor de rating.

Aceste companii evalueaza situatia financiara si operationala a unei companii, organizatii sau a unui stat si acorda rating-uri de credit ("note") atat emitentului, cat si unor instrumente emise de acesta, cum ar fi obligatiunile.

Reputatia agentiilor de rating a fost erodata puternic in urma crizei financiare globale, deoarece institutiile au acordat rating-uri ridicate unor instrumente financiare care au devenit in scurt timp netranzactionabile si si-au pierdut valoarea.

Statele Unite au aprobat deja o legislatie de reforma a pietelor financiare, care a suferit insa compromisuri importante pentru a trece prin Congres.

#statele, #ue, #taxa, #bancara , #UE