Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statele UE blocheaza culturile modificate genetic considerate "sigure"

Statele UE blocheaza culturile modificate genetic considerate "sigure"

Opozitia in fata culturilor modificate genetic din Europa a fost subliniata ieri cand guvernele din Uniunea Europeana au respins o tentativa de a forta Ungaria sa ridice o interdictie impusa acestora.

Dintre cei 27 de membri, doar Marea Britanie, Olanda, Finlanda si Suedia au votat pentru ca Budapesta sa permita comercializarea porumbului modificat genetic, desi a fost aprobat ca fiind sigur de catre autoritatile de siguranta a alimentatiei.

Anul trecut, ministerele au permis Austriei sa mentina o interdictie impusa aceluiasi produs, MON810, care contine o toxina ce ucide insectele si a fost creat de grupul american Monsanto. S-a crezut ca aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei, state considerate favorabile culturilor modificate genetic, va echilibra balanta, dar state precum Romania si Spania, cu toate ca au plantat zeci de mii de hectare de culturi modificate genetic, au votat impotriva invocand suveranitatea.

"Este o zi proasta pentru fermieri si o zi proasta pentru stiinta," a declarat Simon Barber de la Europabio, care reprezinta industria biotehnologica. "Ministerele refuza sa aplice legea pe care au conceput-o." Conform unei directive din 2001, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara are responsabilitatea de a evalua si a aproba cereri de import sau de cultivare a culturilor modificate genetic. Comisia Europeana cere apoi guvernelor nationale sa le aprobe.

Decizia va infuria Statele Unite, care impreuna cu Canada si Argentina au castigat un caz impotriva UE la Organizatia Mondiala a Comertului.

UE pretinde ca a pus capat moratoriului considerat ilegal de Geneva, dar in realitate de atunci nu a mai fost aprobata spre cultivare nicio cultura noua. Doar cateva culturi pot fi plantate si putin mai multe pot fi importate pentru hranirea animalelor si procesare, pe fondul suspiciunilor continue ale publicului.

Ecologistii au salutat votul. "Ministrii au luat astazi o decizie curajoasa in apararea mediului si in acord cu opinia publica europeana," a spus Marco Contiero de la Greenpeace.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca aceasta va analiza acum optiunile. Ar putea intreprinde o actiune legala sau ar putea renunta la eforturile de a pune capat interdictiilor impuse de Ungaria si Austria.

"Trebuie sa recunoastem prezenta unei dimensiuni politice," a spus ea. "Daca oamenii nu cumpara recolte modificate genetic pentru ca au chiar si cel mai mic dubiu, trebuie sa eliminam acest dubiu.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1028 ori