Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statele UE ar putea avea atributii sporite asupra subsidiarelor din strainatate ale bancilor lor

Statele UE ar putea avea atributii sporite asupra subsidiarelor din strainatate ale bancilor lor

Organismele de reglementare din statele membre ale Uniunii Europene ar putea primi atributii sporite pentru a supraveghea subsidiarele din strainatate ale bancilor lor, conform unui plan analizat in prezent de oficialii de la Bruxelles, transmite Bloomberg. Conform acestui document, autoritatile de reglementare din statele membre UE vor putea fixa niste cerinte de capital pentru subsidiarele din strainatate ale bancilor care au sediul social in granitele lor, in conditiile in care in prezent subidiarele din strainatate ale bancilor respecta in primul rand prevederile tarilor in care opereaza.


Conceput in lunile de dinaintea inrautatirii crizei financiare, planul este destinat facilitarii muncii autoritatilor atunci cand este vorba de identificarea din timp a bancilor cu probleme prin oferirea unei perspective mai ample asupra situatiei financiare a unei banci. Cu toate acestea este posibil ca planul sa se loveasca de opozitia statelor membre din Europa de Est unde bancile cu sediul in Frankfurt, Londra, Paris si alte centre financiare au cote de piata semnificative.


Comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, Charlie McCreevy, a declarat luni ca turbulentele din ultimul an ar putea afecta cresterea economica si ar putea conduce la noi presiuni asupra finantelor publice. 'Am incercat de mai multi ani sa punem la punct un fel de autoritate europeana de supervizare a insitutiilor care au operatiuni transfrontaliere. Insa este deosebit de greu sa ajungem la un acord in randul statelor membre deoarece toate doresc sa pastreze controlul supervizarii in limitele granitelor nationale', a declarat McCreevy.


Planul, ce ar putea suferi o ultima revizuire la o intalnire a comisarilor UE din data de 1 octombrie, trebuie sa primeasca aprobarea guvernelor nationale si a Parlamentului European. Este nevoie de aprobarea tuturor aceste organisme inainte ca planul sa devina lege, fiind posibil sa intre in vigoare la inceputul lui 2011.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1292 ori