Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statele din zona euro nu doresc un plan generalizat de relansare economica

Statele din zona euro nu doresc un plan generalizat de relansare economica

Ministrii de finante ai celor 15 state UE care au adoptat moneda euro au exclus posibilitatea adoptarii unui plan comun generalizat de relansare economica, ei preferand, in schimb, masuri "punctuale, temporare si corelate" pentru a face fata actualei crize. 'Nu credem ca zona euro are nevoie de un plan generalizat de relansare economica, de vreme de regulile au fost deja stabilite pentru zona euro', a declarat presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker,  in cadrul unei conferinte de presa sustinute la incheierea reuniunii ministrilor de finante din zona euro.

Premierul luxemburghez a insistat insa pe necesitatea respectarii prevederilor Pactului de Stabilitate si Crestere, ce ofera cadrul de reglementare a finantelor statelor din zona euro. 'Vom aplica Pactul, intregul Pact si nimic altceva decat Pactul', a spus Juncker, reamintind ca in actuala sa varianta reformata, Pactul de Stabilitate si Crestere ofera suficienta flexibilitate pentru situatiile de criza precum cea prin care trece in prezent Uniunea Europeana.

Comisia Europeana a dat publicitatii previziunile sale economice, potrivit carora cresterea economica din zona euro va fi anul acesta de 1,2 la suta, iar in 2009 de doar 0,1 la suta, iar deficitul bugetar va creste de la 1,3 la suta in 2008, la 1,8 la suta anul viitor si la doi la suta in 2010.

In acest context, ministrii de finante au cazut de acord luni seara ca obiectivul stabilit in 2007 de revenire la echilibru bugetar pana in 2010 nu mai poate fi mentinut.

"Obiectivul fixat in aprilie 2007, intr-un moment in care conjunctura era favorabila, trebuie sa fie revizuit. In prezent, statele membre vor decide fiecare datele pana la care va fi amanata" eliminarea deficitului bugetar, a declarat Juncker.

Seful Eurogrupului a mai lansat un apel la bancile din Uniunea Europeana sa continue sa furnizeze credite, in special intreprinderilor mici si mijlocii, pentru a contribui la alimentarea economiei reale. 'Noi nu am dorit sa salvam bancile de dragul lor, ci pentru a ne asigura ca economia reala nu va avea de suferit. De aceea, le cerem sa alimenteze economia, sa ofere credite, in special IMM-urilor, pentru a permite economiei sa avanseze', a mai spus Jean-Claude Juncker.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1086 ori