Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statele din Europa de Est vor conditii stricte de aderare la euro

Statele din Europa de Est vor conditii stricte de aderare la euro


Planurile statelor est-europene care doresc sa intre in zona euro sunt puse in pericol de criza prin care trece uniunea monetara, insa oficialii din aceste tari insista ca UE trebuie sa mentina conditii stricte de aderare, si nu sa le modifice pentru a acomoda situatia Greciei.

Oficialii statelor est-europene cu angajamente ferme de aderare la zona euro au declarat, la reuniunea anuala a BERD de la Londra, ca evolutia propriilor planuri va depinde de deznodamantul crizei din uniunea monetara, zguduita in aceasta perioada de posibilitatea iesirii Greciei.

Multi dintre acestia s-au aratat frustrati de discutiile privind modificarea sau relaxarea regulilor stricte de intrare in zona euro pentru a da spatiu de manevra membrilor actuali care se confrunta cu dificultati, precum Grecia.

Criteriile Tratului de la Maastricht privind aderarea la zona euro se refera la stabilitatea monedei, nivelul datoriei de stat si al deficitului bugetar, inflatie si dobanzi.

Liderii est-europeni nu s-au aratat "intelegatori" privind indulgenta acordata Greciei de catre organismele europene, deoarece considera ca criza este, partial, rezultatul statisticilor eronate inaintate de statul elen, domeniu in care tarile din Est au fost tratate cu exigenta, fiind indemnate sa se pregateasca din greu pentru a accede la zona euro.

"Daca nu respecti aceste reguli nu te poti astepta la ajutor numai pentru ca esti in pericol", a declarat pentru Reuters ministrul de Finante al Bulgariei, Simeon Djankov.

El a adaugat ca, dintre cele 27 de state UE, numai patru se mai incadreaza in criteriile Tratatului de la Maastricht, si anume Estonia, Finlanda, Suedia si Bulgaria.

Dominik: Regulile stricte, cheie pentru supravietuirea zonei euro

Ministrul adjunct de Finante al Poloniei, Jacek Dominik, a insistat ca mentinerea si aplicarea consecventa a regulilor stricte sunt conditii cheie pentru supravietuirea zonei euro.

"Daca vrei sa tii in viata zona euro, trebuie sa-ti asumi anumite angajamente. Trebuie sa respecti anumite standarde, trebuie ca toti sa joace acelasi joc. Nu mai putem sa trisam la statistici, sa spunem ca datoriile sau deficitele sunt cu mult mai mici decat in realitate, astfel de actiuni trebuie sa aiba consecinte", a afirmat oficialul polon.

Bulgaria considera ca moneda euro va supravietui crizei, iar Sofia vrea si se astepta sa adere la blocul monetar intr-un orizont de doi-trei ani, a adaugat Djankov, notand insa ca niciun termen nu poate fi certitudine deoarece atat zona euro, cat si institutiile sale trec printr-un proces de reforma.

Vilks: Letonia, 50% sanse la aderarea la zona euro in 2014

Ministrul Finantelor din Letonia, Andris Vilks, a declarat pentru Reuters ca statul are sanse de putin peste 50% sa mai poata adera la zona euro in 2014, conform termenelor asumate, in pofida eforturilor de a se incadra in conditiile Tratatului de la Maastricht.

"Vom putea sa respectam toate criteriile Maastricht in primavara viitoare. Dar, desigur, solutia finala va depinde de situatia din zona euro. In prezent, exista sanse de 90% sa ne incadram in coditiile Maastricht. In privnita aderarii la zona euro, sansele sunt de peste 50%", a aratat el.

Dintre cele 10 state foste comuniste care au aderat la UE din 2004, numai Letonia si Lituania isi mai asuma termene clare pentru intrarea in zona euro. Slovenia, Slovacia si Estonia au adoptat deja moneda unica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1569 ori