Sondaj UE: Francezii, impotriva monedei euro

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 09:08
982 citiri
Sondaj UE: Francezii, impotriva monedei euro

La 20 de ani dupa ratificarea Tratatului de la Maastricht, francezii ar vota in marea lor majoritate (64 la suta) impotriva acestui text care prevedea mai ales moneda unica, potrivit unui sondaj aparut luni in cotidianul parizian Le Figaro.

In timp ce pe 20 septembrie 1992 tratatul a fost adoptat cu 51 la suta impotriva a 49 la suta, astazi ar fi sustinut doar de catre 36 la suta dintre persoanele intervievate.

La zece ani dupa trecerea la euro, consecintele monedei unice sunt considerate clar negative pentru competitivitatea economiei franceze (64 la suta impotriva a 24 la suta), in ceea ce priveste somajul (63 la suta impotriva a 6 la suta) si indeosebi asupra nivelului preturilor (89 la suta impotriva a 5 la suta).

In general, de la Maastricht, Uniunea Europeana merge mai degraba "in directia gresita" in opinia a 67 la suta dintre francezi fata de 33 la suta care cred contrariul.

Sondajul arata totodata o puternica reticenta fata de o integrare europeana intarita cu o politica economica si bugetara unica, respinsa de catre sase francezi din zece (60 la suta impotriva a 40 la suta).

Publicarea acestui sondaj survine la doua saptamani de la initierea, in Parlamentul francez, a dezbaterii asupra tratatului bugetar european.

Textul, care face referire la intarirea disciplinei in cadrul Uniunii Europene (UE), instaurand in special o serie de "reguli de aur" asupra echilibrului bugetar, este contestat de catre o parte a stangii majoritare in Parlament, mai ales de catre membrii comunisti dar, de asemenea, de unii ecologisti sau socialisti.

Cu toate acestea, tratatul ar trebui sa fie ratificat cu o larga majoritate a Adunarii Nationale si a Senatului datorita sustinerii dreptei in baza unui text negociat cand Nicolas Sarkozy era presedinte.

Sondajul a fost realizat in perioada 11-13 septembrie pe un esantion repezentativ de 1.006 persoane cu varste peste 18 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Franta moneda euro sondaj, #sondaj UE moneda euro , #UE