Serbia vrea in UE. Romania se opune - UPDATE

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 09:14
2503 citiri
Serbia vrea in UE. Romania se opune - UPDATE

Surse politice de rang inalt au confirmat pentru Ziare.com ca Romania ar putea bloca aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, din cauza modului in care trateaza minoritatea romaneasca - "vlaha"- pe care o are pe teritoriul sau.

"Este una dintre optiunile pe care le avem in analiza, dar mai sunt si altele", a precizat sursa.

"Sunt foarte multe nemultumiri fata de Serbia, in general, si sunt foarte multe nemultumiri fata de modul cum ii trateaza pe vlahi", a adaugat aceeasi sursa.

Unul dintre motivele de nemultumire e posibila introducere a unui alfabet special pentru vlahi, in fapt romana cu litere chirilice considerata "o intoarcere la secolul XIX".

Marile puteri au dat unda verde

Franta, Italia si Austria pledeaza pentru acordarea statutului de tara candidata la UE Serbiei, apreciind intr-un e-mail trimis Inaltului Reprezentant UE pentru politica Externa Catherine Ashton ca Belgradul a "indeplinit conditiile" stabilite in decembrie de liderii europeni.

In acest e-mail, ministrii de Externe francez, austriac si italian afirma ca au "efectuat o analiza aprofundata a progreselor Serbiei si au ajuns la concluzia ca aceste conditii au fost indeplinite".

Liderii europeni au decis, la summitul din decembrie, sa amane luarea unei decizii cu privire la acordarea acestui statut Belgradului, apreciind ca este necesar sa fie realizate progrese "in aplicarea acordurilor din cadrul negocierilor" dintre Serbia si Kosovo, fosta sa provincie care si-a proclamat independenta. Germania a facut parte, la summit, dintre tarile cele mai reticente.

Liderii europeni au impus, de asemenea, drept conditie gasirea unei solutii "in ceea ce priveste participarea Kosovo la forumurile regionale", amintesc cei trei ministri.

Reuniti de miercuri la Bruxelles, negociatorii sarbi si kosovari intarzie sa se inteleaga asupra reprezentarii Kosovo in cadrul conferintelor regionale, sarbii refuzand ca Kosovo, a carui independenta nu o recunosc, sa fie reprezentat in cadrul acestora ca stat cu drepturi depline.

Dar, in aceasta privinta, "Belgradul a avansat propuneri foarte constructive in vederea includerii Kosovo in cooperarea regionala, recunoscand totodata pozitiile fiecarei parti asupra problemelor statutului" Kosovo, subliniaza cei trei ministri.

In plus, au fost realizate "progrese decisive" in aplicarea acordurilor cu Kosovo asupra altor puncte, insista ei.

Astfel, este necesar ca Uniunea Europeana (UE) "sa isi onoreze promisiunile", acordand Serbiei statutul de tara candidata, apreciaza ministrii. Prin aceasta decizie, Serbia va fi totodata "incurajata sa continue sa progreseze spre o normalizare globala a relatiilor sale cu Kosovo", in opinia lor.

Problema urmeaza sa fie discutata luni de catre ministrii europeni de Externe si transata a doua zi de ministrii Afacerilor Europene ai celor 27 de state UE, potrivit diplomatilor.

Pe de alta parte, ministrul german de Externe Guido Westerwelle, aflat joi intr-o vizita in capitala sarba, a transmis Belgradului ca tara sa sustine Serbia, care vrea sa obtina rapid statutul de stat candidat la aderare, la finalul unei intalniri cu ministrul sarb de Externe Vuk Jeremici.

"Ma aflu aici pentru a arata ca apreciem ceea ce ati facut pana in prezent si pentru a va incuraja" in vederea ultimelor progrese de indeplinit, a declarat Westerwelle presei, in capitala sarba.

"Urmatorul pas este (obtinerea) statutului de candidat la UE. Germania ar vrea sa vada acest pas facut la urmatoarea reuniune a Consiliului European" din 1 si 2 martie, la Bruxelles, a dat el asigurari.

Bruxelles-ul si mai ales Berlinul cer progrese in negocierile dintre Belgrad si Pristina mediate de UE, inainte de acordarea statutului de candidat Belgradului. O noua runda de negocieri este in curs la Bruxelles.

Romania, se opune candidaturii sarbe la UE?

Pe de alta parte, postul de radio sarb, B92, relateaza ca Romania se opune acordarii statutului de candidat la UE al Serbiei, "daca nu sunt efectuati pasi rapizi pentru ameliorarea situatiei minoritatii vlahe" din aceasta tara.

Postul sarb de radio comenteaza ca aceasta informatie a cotidianului din Belgrad reprezinta "un nou obstacol, in contextul in care Serbia se confrunta deja cu un parcurs dificil catre obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeana (UE)".

Vestea pare ca a ajuns la oficialii sarbi joi, in timp ce se pregateau sa se intalneasca cu ministrul german de Externe Guido Westerwelle, scrie B92.

"Romanii au anuntat ca vor bloca candidatura din cauza problemei (etnicilor) vlahi. Acest lucru arunca o umbra asupra negocierilor si asa dificile cu (ministrul german de Externe Guido) Westerwelle", au declarat surse citate de cotidian, potrivit B92.

Aceste surse au mai declarat pentru cotidian ca va avea loc "o angajare imediata in discutii intensive" cu "vecinul prieten" Romania, unul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene care nu au recunoscut declaratia unilaterala de independenta a Kosovo, mai scrie B92.

Kosovo si-a proclamat unilateral, in 2008, independenta fata de Serbia, care refuza cu vehementa sa o recunoasca.

Joi seara, etnici sarbi din nordul Kosovo au anuntat redeschiderea celor doua puncte de trecere a frontierei cu Serbia pe care le blocau din iulie, dand astfel curs unei cerinte a UE, care urmeaza sa se propunente in curand asupra acordarii statului de candidat sa adere la UE solicitat de Belgrad.

Acest blocaj a intervenit dupa ce Pristina a trimis unitati speciale din cadrul politiei kosovare sa isi impuna prezenta in acest puncte de trecere a frontierei, care ii scapasera de sub control.

In urma acestei incercari, etnici sarbi din nordul Kosovo, o regiune situata catre Serbia in care sunt majoritari, au raspuns ridicand baricade.

Confruntari violente au avut loc in mai multe randuri. Un politist kosovar a fost ucis, iar zeci de manifestanti si militari din cadrul Fortei NATO in Kosovo (KFOR) au fost raniti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare Serbia UE, #Romania pozitie Serbia UE, #Serbia UE, #discutii Romania Serbia , #UE