Serbia va incepe negocierile de aderare la UE, "cel mai tarziu in ianuarie" - AFP

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 15:08
1129 citiri
Serbia va incepe negocierile de aderare la UE, "cel mai tarziu in ianuarie" - AFP

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au salutat vineri, in cadrul unei conferinte de presa comune, decizia istorica a sefilor de stat si de guvern de a deschide negocierile de aderare cu Serbia.

"Am cazut de acord sa deschidem negocierile de aderare cu Serbia si sa intreprindem un pas-cheie in relatiile noastre cu Kosovo. Aceste doua decizii sunt un rezultat direct al acordului curajos la care Belgrad si Pristina au ajuns in aprilie. Prima conferinta interguvernamentala cu Serbia se va desfasura in ianuarie 2014 cel mai tarziu, iar in acelasi timp a fost adoptat mandatul de negociere pentru incheierea unui Acord de stabilizare si asociere (ASA) cu Kosovo. Vom calatori in ambele capitale luni, la Pristina si Belgrad, pentru a sublinia semnificatia capitolului pe care il deschidem impreuna", a afirmat Herman Van Rompuy.

Jose Manuel Barroso a salutat si el aceasta decizie, apreciind ca este una "cu adevarat istorica".

"De multe ori folosim acest cuvant, 'istoric', intr-un mod abuziv. Sa nu uitam insa ce s-a intamplat nu cu mult timp in urma in acea parte a Europei, unde am vazut unul dintre cele mai violente razboaie, iar acum incepem negocierile cu Serbia. In acelasi timp, deschiderea negocierilor pentru ASA cu Kosovo este o recunoastere a procesului de dialog in care cele doua parti s-au angajat si este o demonstratie a puterii de atractie pe care o are UE", a afirmat seful executivului comunitar.

Decizia privind momentul propriu-zis de deschidere a negocierilor va fi luata de Consiliul UE, care detine atributiile juridice in acest sens, iar aceasta decizie va fi "confirmata" de Consiliul European din punct de vedere politic, a precizat Van Rompuy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negocieri aderare Serbia UE, #aderare Serbia Uniunea Europeana , #UE