Serbia are voie in UE doar dupa ce va recunoaste independenta Kosovo

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 17:35
1124 citiri
Serbia are voie in UE doar dupa ce va recunoaste independenta Kosovo

Vicepremierul si ministrul de Interne sarb Ivita Dacici a declarat, marti, ca Serbia va putea adera la Uniunea Europeana doar dupa ce va recunoaste independenta Kosovo, declarata in 2008.

"Trebuie sa incetam cu minciunile si basmele, asta este ceea ce ne cer ei" (recunoasterea statului Kosovo), a declarat Dacici citat de agentia de presa Beta.

Vicepremierul a precizat ca UE a cerut indeplinirea unor noi conditii de catre Serbia, in procesul de aderare, dupa ce, in 2000, singura conditie a fost indepartarea de la conducere a fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici.

"Acum ceva timp, nimeni nu vorbea despre independenta Kosovo. Unsprezece ani mai tarziu nu putem obtine nici macar statutul de candidat la aderarea in UE. Cine mai trebuie inlaturat de la putere sau transferat la Haga?", a mai adaugat acesta.

El face referire la arestarea celor doi fosti lideri sarbi, Ratko Mladici, fostul comandant al armatei Republicii Sprska, si a lui Goran Hadzici, fostul lider al sarbilor din Croatia. Cei doi sunt judecati de Tribunalul Penal International pentru Iugoslavia (TPIY), pentru crime de razboi, dupa mai multi ani de urmarire.

UE a amanat transmiterea deciziei privind acordarea Serbiei statul de candidata la aderare, pana in martie.

Demnitarul a mai declarat ca Serbia l-a indepartat de la putere pe Milosevici, a acordat sprijin TPIY si a cerut scuze tuturor vecinilor sai, cu toate acestea insa nu poate sa obtina nici macar statutul de candidata la aderare.

"Daca UE nu doreste sa se extinda, sa ne spuna", a adaugat vicepremierul sarb. Belgradul continua sa considere Kosovo ca fiind parte integranta a Serbiei.

#Serbia aderare UE, #Serbia independenta Kosovo, #aderare Uniunea Europeana , #UE