Se impart banii europeni: Vezi ce buget va avea UE in 2012

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 11:10
1036 citiri
Se impart banii europeni: Vezi ce buget va avea UE in 2012

Bugetul Uniunii Europene pentru 2012 creste cu circa 2%, mult mai putin decat cei 5% planificati anterior, insa mai multe guverne, inclusiv cel al Marii Britanii, au subliniat ca cererile PE si CE sunt "nerealiste" intr-o perioada de austeritate.

Negociatorii UE au convenit asupra cresterii cu 2% dupa 15 ore de discutii, care s-au incheiat abia sambata dimineata.

Initial, Comisia ceruse o crestere de 4,9% in plus fata de anul acesta, iar Parlamentul de 5,2%.

In continuare, partile se vor concentra pe negocierile pentru bugetul pe termen lung al UE, pentru perioada 2014-2020.

Exist temeri ca, desi bugetul pentru 2012 a fost limitat, angajamentele de cheltuieli ale UE nu au fost reduse corespunzator.

In urma cresterii cu 2%, bugetul UE se ridica la 129 miliarde de euro. Cu toate acestea, statele membre au cedat cererilor Parlamentului European si au permis ca angajamentele de cheltuieli ale UE sa creasca la 147 miliarde de euro.

Comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski a avertizat ca astfel pot aparea gauri in finante. "Exista in prezent un risc serios ca CE sa ramana fara fonduri anul viitor si deci nu va putea sa isi onoreze toate obligatiile financiare fata de beneficiarii de fonduri UE", a spus el.

Anul trecut, peste 80 de miliarde de euro din buget au fost alocati subventiilor pentru agricultura si programelor de dezvoltare regionala.

In conditiile in care membrii noi si mai saraci ai UE primesc cea mai mare parte a banilor pentru dezvoltare, disputele privind cresterile bugetare se poarta adesea intre ei si membrii vechi, mai bogati.

Anul trecut, Marea Britanie, Franta si Germania au propus ca bugetul UE sa fie inghetat pana in 2020, singurele cresteri fiind legate de inflatie.

In urma acordului incheiat in cursul noptii intre PE si Consiliul European, bugetul final ar putea fi aprobat in plenul Parlamentului in decembrie la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget ue, #bani europeni, #crestere buget ue , #UE