Sarkozy vrea o revizuire a regulilor UE pentru ajutoarele acordate sectorului auto

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 18:12
1808 citiri
Sarkozy vrea o revizuire a regulilor UE pentru ajutoarele acordate sectorului auto

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a propus, astazi, o revizuire a reglementarilor europene referitoare la ajutoarele de stat acordate constructorilor europeni de automobile, cu dobanzi preferentiale identice cu cele oferite concurentilor americani, relateaza AFP. "Vreau sa propun Comisiei Europene si partenerilor nostri europeni o revizuire a cadrului comunitar al ajutoarelor de stat", a declarat Sarkozy , cu ocazia Salonului Auto de la Paris.


"De ce? Doar pentru a pune acest cadru comunitar al ajutoarelor de stat in acord cu scopurile pe care le urmam in cadrul pachetului climat-energie", a continuat presedintele Frantei.


Congresul american a adoptat definitiv luna trecuta acordarea de imprumuturi de 25 de miliarde de dolari, cu dobanzi preferntiale, care sa ajute constructorii nationali sa isi reorienteze productia inspre modele cu consum redus de carburanti.


"Nu vreau sa traim intr-un cadru in care sa nu avem nici macar dreptul sa ii ajutam in acelasi mod pe constructorii nostri sa se angajeze pe calea unei schimbari majore a tehnologiei, decisiva pentru protectia mediului si capitala pentru securitatea energetica a tarii noastre", a afirmat seful statului francez.


"Banca Europeana de Investitii a intervenit deja in sectoarele strategice aeronautic si spatial. Este la fel de strategic si de urgent ca industria auto europeana sa reuseasca mutarea tehnologica si industriala care se anunta", a mai spus Sarkozy.


Presedintele Frantei a anuntat, de asemenea, lansarea unui plan guvernamental de 400 milioane euro, destinat sa favorizeze cercetarea si dezvoltarea "vehiculelor ecologice".


"Vom mobiliza mai mult de 400 milioane euro din finantele publice in urmatorii patru ani, exclusiv pentru cercetare si dezvoltare de vehicule ecologice", a adaugat Sarkozy si a precizat ca aceste credite sunt deja disponibile.


Planul se incadreaza unui program de 1 miliard euro, pe trei ani, pe care guvernul a afirmat ca vrea sa il consacre cercetarii si dezvoltarii durabile.