Sarkozy si Merkel se intalnesc pentru a decide viitorul euro

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 09:20
1207 citiri
Sarkozy si Merkel se intalnesc pentru a decide viitorul euro

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, se intalneste luni cu cancelarul german, Angela Merkel, cu prilejul unui dejun de lucru la Palatul Elysee, deschizand o noua saptamana plina de pericole pentru zona euro, ai carei lideri cauta in continuare sa stinga incendiul provocat de criza datoriilor.

Potrivit sefului statului francez, Parisul si Berlinul vor face "propuneri" pentru "a garanta viitorul Europei", amenintata cu prabusirea. Nicio informatie nu a fost furnizata in legatura cu un eventual briefing de presa comun, scrie AFP.

Cei doi lideri se vor reintalni la sfarsitul saptamanii, la Bruxelles, cu ceilalti sefi de state si de guvern din Uniunea Europeana. Summitul debuteaza vineri, dar este foarte posibil sa se intinda pe toata durata week-endului.

O alta ocazie de a discuta li se va oferi joi, cand la Marsilia are loc reuniunea Partidului Popular European (PPE) si la care vor participa amandoi.

Reforma in zona euro implica necesitatea modificarii tratatelor europene

"Europa nu mai este o optiune, este o necesitate. Dar criza a devaluit slabiciuni si contradictii. Ea trebuie regandita, trebuie refondata", declara joi la Toulon presedintele Sarkozy.

A doua zi, in plenul Bundestagului, Angela Merkel facea cunoscuta intentia sa de a modifica tratatele europene pentru a reforma zona euro si a o transforma intr-o veritabila uniune bugetara.

Daca cei doi lideri sunt de acord asupra obiectivului, si anume "refondarea" Uniunii Europene, trecand printr-o revizuire a tratatelor si o disciplina bugetara intarita, ei nu reusesc sa ajunga la o intelegere definitiva in privinta modalitatilor de a se atinge scopul dorit in comun.

Sarkozy asteapta mai multa solidaritate europeana din partea Germaniei

Sarkozy, initial adversar al ideii modificarii tratatelor, s-a alaturat in cele din urma acestei doleante a Germaniei.

Parisul se arata in prezent favorabil unui tratat "mai intruziv" care sa faciliteze sanctionarea statelor considerate laxiste si sa ofere autoritatilor europene mai multe mijloace de supraveghere a bugetelor nationale.

In schimb, Sarkozy asteapta de la Berlin un plus de solidaritate europeana, cum ar fi posibilitatea pentru Banca Centrala Europeana de a rascumpara datoria tarilor celor mai fragile din Uniune. Sau o punere in comun a datoriilor acestor membri, cu alte cuvinte crearea de eurobonduri. Nici nu se pune problema, i-a replicat Angela Merkel.

Inflexibilitatea sefei guvernului de la Berlin incepe sa fie criticata chiar in Germania, unde fostul cancelar Helmut Schmidt o acuza ca isi izoleaza tara.

#sarkozy merkel, #intalnire sarkozy merkel, #revizuire tratate europene , #UE