Sarbu despre penalitatile UE: E grav ca firmele cu obligatii fata de APIA nu si-au facut treaba

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 17:45
1716 citiri
Sarbu despre penalitatile UE: E grav ca firmele cu obligatii fata de APIA nu si-au facut treaba

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat, vineri, la Bistrita, ca este foarte grav ca firmele care au avut contracte cu Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) nu si-au facut treaba si Romania trebuie sa plateasca penalitati UE, transmite corespondentul NewsIn.

Este vorba de penalitati aplicate Romaniei de Uniunea Europeana pentru platile efectuate in perioada 16 octombrie 2008 - 30 martie 2009, in contul subventiilor din 2007.

"Nu am primit nimic oficial. O sa vad daca la intorcerea in Bucuresti, luni, o sa am si o scrisoare din partea UE din care sa reiasa daca e vorba despre 5,8 milioane de euro, de 8,5 milioane de euro sau de alta suma si apoi vom trage concluzia. Daca privim din unghiul ca primim aproape o suta de milioane de euro de la UE si platim penalitati de 5 milioane de euro sau de 8 sau de 13, situatia nu pare asa de grava, dar, cand ne gandim ca cei care trebuiau sa-si faca datoria, firmele care au fost contractate si au avut obligatii fata de APIA, mai exact fata de fermieri, nu si-au facut treaba, e grav", a spus Ilie Sarbu.

Ministrul a declarat ca vinovati sunt predecesorii sai, iar unii si-au pierdut deja functiile.

"Eu vroiam sa fie recuperati banii de la cei vinovati pentru situatia creata. Nu stiu, din punct de vedere juridic, daca e posibil acest lucru. Asta va trebui sa ne spuna juristii. Au fost o buna parte schimbati si trebuie sanctionati cei care sunt vinovati", a declarat el.

Ilie Sarbu a mai spus ca suprafata in discutie a fost negociata in 2004 prin luna iunie cand s-au incheiat negocierile cu UE, dar intre timp, in urma discutiilor avute cu UE, suprafata a fost marita cu un milion de hectare si s-a diminuat cuantumul pe hectare.

"La vremea respectiva totul era legal, acum pot sa apara suprize. Aprobarile apar ca fiind din 2008, dar discutiile au avut loc cred eu prin 2005-2006", a declarat Ilie Sarbu, convins insa ca reactia Europei la o astfel de situatie nu are de ce sa fie negativa.

"Europa, de fiecare data cand ajungem in situatii de-astea nu e asa de trista. Ea ne penalizeaza pentru ceea ce nu reusim sa luam. Pentru noi, petele astea sunt valabile de la o saptamana la alta. Nu ne putem tine de cuvant si trebuie sa recunoastem lucrul acesta", a spus Sarbu.

Potrivit presei centrale, Romania a platit 8,6 milioane euro din bugetul national pentru platile directe pe suprafata aferente anului 2007, bani care nu au mai fost decontati de Comisia Europeana (CE) din cauza depasirii termenului limita de plata catre femierii romani stabilit la 30 iunie 2008.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a primit din partea CE trei scrisori oficiale privind penalitatile aplicate Romaniei pentru intarzierea platilor aferente anului 2007.

Prima si cea de-a doua notificare, de 200.000 euro, respectiv 8,4 milioane euro, au reprezentant penalitatile aplicate pentru perioada 1 iulie 2008 - 15 octombrie 2008, peste termenul limita de 30 iunie.

Aceste sume nu au mai fost decontate de Comisie, fiind platite din bugetul national.

De asemenea, Romania a mai primit o penalitate din partea CE de 5,3 milioane euro pentru platile efectuate in perioada 16 octombrie 2008 - 30 martie 2009, in contul subventiilor din 2007.

Comisia Europeana avea pe agenda, vineri, adoptarea unei decizii de aplicare a acestor penalitati ceea ce inseamna ca suma de 5,3 milioane euro ar ramane din nou nerambursata de CE. 

 

#penalitati, # ue, # sarbu , #UE

Curs valutar

1 EUR = 4.9773 RON

0.0005

1 USD = 4.5636 RON

0.0011
  1. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  2. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  3. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  4. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  5. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  6. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  7. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  8. Primele detalii despre fabrica sud-coreeană de armament care va fi construită în România. Când se va deschide și câți angajați va avea
  9. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare
  10. Frica de mutarea lui Trump cuprinde o mare putere din Europa: Pune pe masă 500 de miliarde