Salvarea zonei euro se apropie. BCE ar putea interveni cu 1 trilion de euro

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 13:38
1423 citiri
Salvarea zonei euro se apropie. BCE ar putea interveni cu 1 trilion de euro

Planul de salvare al zonei euro ar putea fi facut public, luni, la intalnirea UE de la Paris, de catre cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy. In plus, Banca Centrala Europeana ar putea acorda o injectie de capital de 1 trilion de euro, daca liderii europeni vor accepta un nou concept de uniune fiscala, la sfarsitul saptamanii.

Noile masuri vor fi prezentate de Merkel si Sarkozy, luni, la Paris si nu vor necesita schimbari la tratatul Uniunii europene, potrivit unor surse oficiale citate de The Telegraph.

Cu toate acestea, Merkel a promis saptamana trecuta sa creeze o uniune fiscala, cerand o schimbare la baza tratatului, in momentul in care liderii europeni se vor intalni vinerea viitoare.

Ea a subliniat faptul ca statele din zona euro ar putea fi somate sa renunte la suveranitatea economica si sa accepte o supraveghere centrala mai atenta.

"Ne indreptam catre Bruxelles cu obiectivul de a obtine o schimbare in tratat", declara Merkel saptamana trecuta.

Sarkozy a fost mai ponderat in afirmatii, pentru ca poporul francez nu sustine ideea de a inmana puterea asupra taxelor si cheltuielilor catre fortele centrale din UE, insa a cerut si el crearea unui adevarat "guvern economic" pentru zona euro.

Potrivit surselor citate de The Telegraph, BCE ar urma sa elibereze 1 trilion de euro pentru a fi folositi intr-o interventie "colosala" pe pietele europene de obligatiuni.

Interventia cu lichiditati va fi realizata numai daca liderii se pun de acord sa ofere mai mult control fiscal uniunii europene si daca vor fi impuse controale stricte tarilor pentru a-si tine in frau datoriile.

Achizitia extinsa de obligatiuni ar putea fi anuntata la sedinta lunara de stabilire a dobanzii-cheie, care va avea loc joi.

In plus, interventia ar putea fi prezentata ca o masura de "stopare a scaderii", pana cand se va ajunge la realizare uniunii fiscale compacte.

Au trecut 19 luni de cand liderii tot promit pachete de salvare care nu au avut succes, insa bursele au inceput sa reactioneze pozitiv dupa comentariile de vineri facute de Angela Merkel cu privire la noul model de uniune fiscala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salvare zona euro, #interventie BCE, #plan salvare Merkel Sarkozy , #UE