Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Roubini: Grecia va parasi zona euro, iar Portugalia ii calca pe urme

Roubini: Grecia va parasi zona euro, iar Portugalia ii calca pe urme


Portugalia va fi urmatorul stat, dupa Grecia, care va restructura datoriile si va fi nevoit, la fel ca statul elen, sa paraseasca zona euro, a declarat economistul Nouriel Roubini pentru postul american CNBC.

Grecia a obtinut acordul a suficienti investitori privati care detin obligatiuni ale statului pentru a derula o restructurare a datoriei suverane, in urma careia datoria tarii va fi redusa cu circa 100 de miliarde de euro.

In zona euro exista mai multe tari cu probleme, inclusiv Italia si Spania, dar Portugalia este cea mai slaba dintre ele, considera Roubini.

Restructurarea datoriei Greciei, prea mare pentru a mai putea fi platita, este "pe ansamblu pozitiva", afirma Roubini.

Situatia din Grecia este insa in continuare dificila. Cu un somaj de 22% si jumatate din tineri fara loc de munca, saderile economice devin severe. "Tara este inca insolvabila", afirma economistul.

"Grecia va fi prima tara din zona euro care va parasi uniunea monetara, nu in acest an, dar poate pe parcursul anului urmator", a spus el.

De asemenea, Roubini vede putine semne incurajatoare in datele economice din SUA si China, in timp ce mentinerea situatiei conflictuale din Orientul Mijlociu va conduce la majorarea in continuare a pretului petrolului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2187 ori