Romanii sunt cei mai optimisti dintre europeni, cu privire la viitorul UE

Luni, 12 Mai 2014, ora 16:36
1200 citiri
Romanii sunt cei mai optimisti dintre europeni, cu privire la viitorul UE

Romanii se afla pe primul loc in topul increderii in viitorul Uniunii Europene (76% dintre ei sunt total optimisti cu privire la viitorul UE), releva un sondaj Eurobarometru publicat luni de Comisia Europeana. Pe locurile urmatoare in acest top se afla Malta - cu 71%, Polonia - 70%, Croatia cu 67% si Estonia si Danemarca - cate 66%.

Potrivit sondajului, pe ultimele doua locuri in topul increderii in viitorul UE se afla Italia si Grecia, 41% dintre italieni si 37% dintre greci fiind total optimisti in privinta viitorului forului comunitar european.

Sondajul Eurobarometru special "Europeni 2014" releva ca majoritatea europenilor au o imagine pozitiva despre UE (34%), mai mult cu trei puncte procentuale, fata de ultimul sondaj Eurobarometru Standard lansat in noiembrie 2013), comparativ cu 26% dintre dintre cei chestionati, care spun ca au o imagine negativa a UE.

Sondajul mai arata ca optimismul este in crestere cu privire la perspectivele economice din Europa (1) si spre viitorul Europei (2). Astfel, in 20 din cele 28 de state membre cetatenii europeni afirma ca se asteapta ca situatia economica din tara lor de origine sa se imbunatateasca in urmatoarele douasprezece luni. La acest capitol, 23% dintre romani cred ca perspectivele economice s-au imbunatatit - cu 2 puncte procentuale mai mult fata de ultimul Eurobarometru, in timp ce 31% dintre romani considera ca perspectivele au ramas aceleasi (cu trei puncte procentuale mai putin), iar 41% considera ca nu s-a schimbat nimic. Cei mai multi europeni care apreciaza ca perspectivele economice se vor imbunatati sunt maltezii - cu 46 % (mai mult cu 4 puncte procentuale) si danezii - 42 % (in scadere cu doua puncte procentuale), pe ultimul loc din acest punct de vedere fiind cehii - 14% (+ 2 puncte procentuale).

Pe ansamblu, increderea fata de UE este in crestere (32%, in crestere cu un punct procentual) si ramane superioara fata de increderea in parlamentele nationale (27%, in scadere cu doua puncte procentuale) si guverne (26%, in crestere cu 3 puncte procentuale). Totodata, mai mult de jumatate dintre europeni (53%) spun ca iau in calcul un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeana.

La intrebarea daca impactul crizei asupra locurilor de munca a atins deja apogeul, 44% dintre europenii chestionati sunt de acord cu faptul ca exista o crestere 4 puncte procentuale fata de sondajul din toamna anului 2013. In acelasi timp, aproape jumatate dintre europeni (49%) cred ca somajul este cel mai important aspect cu care se confrunta in tara de origine in acest moment.

Eurobarometrul publicat luni are la baza un esantion reprezentativ de persoane din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind intervievati in total aproape 28.000 de cetateni in perioada 15 - 24 martie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incredere viitor UE, #perspective economice Europa , #UE