Romania, ultima din Europa la absorbtia reala a fondurilor UE

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 23:01
1529 citiri
Romania, ultima din Europa la absorbtia reala a fondurilor UE

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, sustine ca absorbtia fondurilor europene este foarte mica, Romania ocupand ultimul loc in Europa, si afirma ca toate autoritatile trebuie sa se implice pentru a creste procentul de absorbtie reala a fondurilor pe care tara le are la dispozitie. 

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Medias, judetul Sibiu, ca Romania ocupa ultimul loc in Europa in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, transmite MEDIAFAX.

"Este cea mai mare provocare pentru Romania in perioada urmatoare. Noi putem sa inchidem pravalia si sa ne facem bagajele daca nu reusim sa absorbim mai multe fonduri. Suntem, din pacate, si trebuie sa spunem pe sleau, ultimii din Europa in ceea ce priveste absorbtia reala a fondurilor europene", a spus Borbely.

Acesta a afirmat ca la ministerul pe care il conduce situatia este mai buna decat in alte domenii, deoarece fondurile cheltuite in acest sector sunt mai mari.

"Ministerul Mediului sta mai bine pentru ca suntem printre primele trei ministere in ceea ce priveste absorbtia, dar nu ne incalzeste acest fapt.

Nu ne incalzeste nici faptul ca noi am putea spune ca noi doar gestionam aceste proiecte mari, pentru ca responsabilitatea licitatiei, cheltuirea banului cade in sarcina administratiei locale. Asta nu inseamna ca nu ne implicam", a afirmat Borbely.

Potrivit acestuia, saptamanal, specialistii din subordinea ministerului au avut intalniri cu autoritatile locale si cu alti factori implicati in absorbtia acestor fonduri, iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

"Sunt unele rezultate. In decembrie, pentru prima data, fata de ce s-a planificat a fost absorbtie efectiva de 150 la suta.

La inceputul anului 2010 am gasit o absorbtie efectiva de 15 milioane de euro, acum avem 100 de milioane. Am evoluat, dar inca este putin", a spus Borbely.

Acesta a precizat ca Ministerul Mediului are incheiate proiecte in valoare de 3,7 miliarde de euro, din 5,6 miliarde de euro cate i-au fost alocate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri ue, #romania, #absorbtie, #borbely , #UE