Romania, pe primul loc in topul tarilor care deturneaza fonduri europene

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 14:23
1838 citiri
Romania, pe primul loc in topul tarilor care deturneaza fonduri europene

Uniunea Europeana acorda subventii de 142 miliarde de euro in fiecare an, astfel ca a decis sa inaspreasca lupta contra deturnarii de fonduri. In Romania se inregistreaza cele mai multe cazuri de frauda, urmata de Germania si Italia, arata ultimele publicatii ale Comisiei Europene si ale Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF).

Dar acest clasament reflecta realitati foarte diferite, comenteaza online TV5Monde.

Italia ramane tara care a deturnat cei mai multi bani in 2011, inclusiv un caz major de frauda privind fondurile structurale, care a vizat peste 380 de milioane de euro.

Cu toate acestea, Italia nu se situeaza decat pe locul al treilea in acest top al fraudei europene daca se ia in considerare numarul de cazuri - 112 potrivit raportului OLAF publicat la 11 iulie 2012.

Pe "podium", Romania este in frunte, cu 225 de anchete. Germania surprinde pe toata lumea, venind pe pozitia a doua, cu 168 de cazuri anchetate.

Publicat cateva zile mai tarziu, la 19 iulie, raportul Comisiei Europene privind rapoartele de frauda si nereguli confirma ca Germania trateaza, intr-adevar, un numar mare de cazuri. O constatare care se explica partial prin situatia sa demografica si geografica: Germania este cea mai populata tara din Uniunea Europeana si se afla in centrul Europei, expusa in special la tranzitul produselor de contrabanda provenind din Europa de est. Astfel, un caz de frauda raportat in Germania nu inseamna neaparat ca statul german este la originea lui.

Cazurile de frauda cu subventii europene variaza in functie de sistemul judiciar din fiecare tara

Numarul cazurilor de frauda anchetate poate varia considerabil in functie de sistemul judiciar in vigoare din fiecare tara, noteaza postul francez de televiziune. In Germania, ca si in Romania si Italia, prevaleaza principiul legalitatii. Altfel spus, orice problema care rezulta dintr-o suspiciune de frauda este rezolvata in instanta.

In alte tari, precum Franta sau Belgia, se aplica principiul oportunitatii, care permite clasificarea pe loc a anumitor cazuri ca fiind inschise in absenta unor dovezi constructive.

Ceea ce reflecta in realitate aceste statistici este gradul de cooperare dintre OLAF si autoritatile judiciare din statele membre. Cu cat o tara ramane vigilenta fata de nereguli si apeleaza la OLAF, cu atat anchetele sunt mai numeroase, cum este cazul Germaniei.

Anchetarea cazurilor de frauda din Romania se soldeaza rar cu condamnari

Membru nou al Uniunii Europene, Romania face obiectul unui dispozitiv de control special, care explica in parte numarul mare de cazuri de frauda semnalate, mai relateaza sursa citata. Ea a beneficiat, de asemenea, de un program specific de subventii pentru achizitionarea de material industrial si agricol, afectat in mod special de deturnare de fonduri.

"Ceea ce este ingrijorator in cazul Romaniei, este rata scazuta de condamnari la sfarsitul procedurilor judiciare angajate", insista Lothar Kuhl din cadrul OLAF.

"Cazurile semnalate sunt anchetate, dar suspectii sunt rareori condamnati.

Important este nu atat numarul de cazuri transmise, cat eficacitatea cu care ele sunt tratate de autoritatile nationale. Statele care prezinta un numar mare de cazuri netratate tradeaza ineficienta sistemului lor judiciar de a-i pedepsi pe infractori".

In fapt, afirma sursa citata, in Romania 73,4% din actiuni au fost respinse in timpul procesului si doar 23,4% fac obiectul unui ordin judecatoresc. In Germania, dimpotriva, 32,5% din actiuni au fost respinse, in timp ce 57% se finalizeaza cu o decizie.

#Romania deturnare subventii europene, #frauda fonduri europene, #top tari frauda fonduri, #anchetare cazuri fraude fonduri, #Romania fraude fonduri europene, #deturnare fonduri europene Romania , #UE