Romania are cele mai putine cazuri de infringement din UE, potrivit unui raport al CE

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 09:52
1253 citiri
Romania are cele mai putine cazuri de infringement din UE, potrivit unui raport al CE

Romania avea in derulare, la sfarsitul lunii mai, 11 proceduri de infringement, cel mai bun scor din UE, reusind sa obtina un procentaj foarte bun si in ceea ce priveste transpunerea directivelor UE in legislatia nationala, capitol unde este depasita numai de Danemarca si Malta, arata un raport CE.

Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind implementarea reglementarilor pietei interne a UE in legislatia nationala, publicat de doua ori pe an, evidentiaza ca statele membre au o buna performanta in acest sens, dar ca trebuie sa se concentreze mai mult pe aplicarea efectiva a acestor reguli.

"Pentru a treia oara consecutiv, deficitul mediu de transpunere a legislatiei UE (directive pentru care termenul limita a fost depasit si nu au fost transpuse inca in legislatia nationala) s-a mentinut la 1%, ceea ce se inscrie in pragul stabilit in prealabil de Consiliul European", se arata in raportul UE.

In total, 18 state membre, printre care si Romania, au un procentaj sub sau egal cu 1%. In plus, Romania si alte 12 state membre au reusit sa obtina cea mai buna performanta a lor de pana acum.

Per total, Danemarca si Malta sunt statele cu cele mai bune rezultate, in timp ce Grecia si Polonia se afla in coada clasamentului.

Asadar, din punctul de vedere al transpunerii si aplicarii de catre statele membre a aquis-ului (legislatiei) comunitar in domeniul Pietei Interne, situatia pentru primul semestru al anului 2009 arata ca Romania se mentine intre statele cu cele mai bune performante, cu numai 0,3% deficit de transpunere (cinci directive netranspuse, fata de sapte la sfarsitul anului 2008).

Acelasi scor il are si Bulgaria. Aceste performante sunt depasite numai de Danemarca si Malta, ale caror scoruri sunt de 0,2%, insemnand ca nu au transpus cate trei directive europene.

Romania se numara astfel printre statele care au reusit sa isi reduca semnificativ deficitele de transpunere a legislatiei UE in legislatia nationala. In raport se arata ca 10 dintre cele 17 state care au atins pragul de 1% si la ultimul raport au reusit sa isi reduca si mai mult acest deficit: Danemarca, Malta, Bulgaria, Romania, Finlanda, Lituania, Suedia, Irlanda, Spania si Franta.

Ungaria are un scor de 0,6% (10 directive netranspuse), in timp ce Portugalia are un scor de 2% (32 de directive netranspuse), Polonia de 2,1% (33 directive) si Grecia tot de 2,1%. Datele sunt actualizate pana la 11 mai 2009 si iau in calcul 1.606 directive europene.

In privinta cazurilor de transpunere incorecta a directivelor comunitare, in comparatie cu celelalte state membre, Romania si Bulgaria au cele mai putine astfel de cazuri, cu doar cinci si, respectiv, trei directive transpuse incorect. La polul opus se afla Italia si Polonia cu cate 28 si, respectiv, 33 de asemenea cazuri.

In plus, Romania nu are nicio directiva a carei limita de transpunere este mai veche de doi ani, aceasta fiind un alt obiectiv important pentru tarile membre UE.

Nici Bulgaria, Danemarca, Germania sau Ungaria nu se afla intr-o astfel de situatie. In schimb, Austria si Franta au cate una, Belgia, Polonia, Cehia si Portugalia cate trei, Grecia cinci, iar Luxemburg opt.

Romania sta destul de bine si in ceea ce priveste numarul de directive pe care statele membre trebuie sa le notifice la CE pana la 10 noiembrie 2009 pentru a-si mentine deficitul de transpunere sub 1% pana la urmatorul raport de la sfarsit de an. Romania are de notificat numai 7 directive, mai putine avand numai Slovenia si Bulgaria (cate 5) si Slovacia si Danemarca (cate 4).

Cele mai multe directive de notificat le au Polonia (37), Portugalia (36), Grecia (35) si Cehia (33). Romania are cea mai buna performanta si la capitolul privind procedurile de incalcare a tratatului de aderare la Uniunea Europeana (infringement), cu numai 11 cazuri. Italia cu 110 cazuri, Spania cu 96 de cazuri, Belgia si Grecia cu cate 88 si Franta cu 85 sunt responsabile, in schimb, pentru 38% dintre procedurile de infringement deschise de Comisie impotriva statelor membre.

Bulgaria are numai 21 de cazuri, iar Ungaria 28. Cele mai multe proceduri de infirngement se refera la taxe, politici de mediu si piata muncii.

Raportul mai remarca faptul ca statele membre esueza in a aplica in mod corect prevederile europene, odata ce acestea sunt transpuse in legislatia nationala, intrucat numarul de cazuri de infringement sunt in continuare prea mari si dureaza prea mult pana sunt rezolvate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#infringement, #legislatie, #ue , #UE