Romania ar putea pierde o parte din fondurile primite de la UE la momentul aderarii

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 21:20
1145 citiri
Romania ar putea pierde o parte din fondurile primite de la UE la momentul aderarii

Exita un "pericol real" ca Romania sa piarda o parte din fondurile alocate la momentul aderarii din cauza "lipsei capacitatii institutionale de a absorbi aceste fonduri", este de parere seful reprezentantei comisiei europene in Romania, Nicolae Idu.

Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Nicolae Idu, a declarat, marti, la Alba Iulia, raspunzand la intrebarea daca Romania ar putea pierde o parte din fondurile europene alocate, ca exista un astfel de "pericol real".

"Daca va referiti la actualul exercitiu financiar, intr-adevar, exista pericol real de a pierde o parte din fondurile alocate la momentul aderarii si acest lucru se datoreaza evident unei anumite lipse de capacitate institutionala de a absorbi aceste fonduri conform regulilor europene. Anul acesta s-au luat masuri serioase, s-a creat un nou minister al Afacerilor Europene care joaca un rol esential in coordonarea acestei activitati, se produc niste schimbari de natura legislativa, in primul rand cele care tin de legea achizitiilor publice si de legea parteneriatului public-privat si sper ca toate aceste elemente sa creasca rapid absortia fondurilor in anul 2012. Am chiar aceasta convingere ca se va intampla. Daca vor putea fi cheltuiti toti banii alocati pentru perioada 2007-2013, acest lucru ramane sa il vedem. Avem o perioada pana la sfarsitul lui 2015 cand banii acestia pot fi cheltuiti in mod efectiv", a spus Idu.

Intrebat daca la alocarea fondurilor pentru perioada 2014 - 2020 va conta rata de absorbtie, Idu a raspuns ca nu exista in formula de calcul al alocatiilor pentru Romania un element care sa ia in calcul rata de absorbtie din exercitiul anterior.

"Au mai fost astfel de discutii. Nu exista in formula de calcul al alocatiilor pentru Romania pentru perioada 2014 - 2020 un element care sa ia in calcul rata de absorbtie din exercitiul anterior, dar, din punct de vedere politic, sigur ca acest lucru conteaza. Exista insa alte elemente care sunt importante cum ar fi evolutia Produsului Intern Brut si cum ar fi dimensiunea populatiei, evolutia acestui indicator care este dimensiunea populatiei. Din aceasta perspectiva sigur ca Romania nu a avut in ultimii ani o evolutie crescendo si ar putea sa aiba, sa spunem, o situatie in care sa diminueze cumva fondurile. Sa nu uitam ca propunerile legate de reforma politicilor de coeziune vizeaza ca fondurile structurale sa nu depaseasca plafonul de 2,5 la suta din PIB", a afirmat Idu.

Seful Reprezentantei CE in Romania a adaugat ca pe de alta parte tot aceasta reforma precum si reforma politicii agricole comune plaseaza Romania "intr-o pozitie favorabila".

"Pe de alta parte, tot aceasta reforma precum si reforma politicii agricole comune plaseaza Romania, ca nou stat membru si in raport cu structurile sale de nevoi in plan teritorial, social si al dezvoltarii agriculturii, intr-o pozitie favorabila si autoritatile romane au spus ca propunerea care s-a facut acum legata de noul cadru financiar multianual 2014 - 2020 plaseaza Romania intr-o pozitie interesanta", a conchis Idu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nicolae Idu finantare europeana Romania, #bani europeni Romania , #UE