Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania a cheltuit, in 2005, cel mai putin pe protectia sociala dintre statele UE

Romania a cheltuit, in 2005, cel mai putin pe protectia sociala dintre statele UE
Romania a cheltuit, in 2005, de peste zece ori mai putin decat Luxemburg pe protectia sociala, la 18% din media europeana, raportat la puterea de cumparare. Insa a avut, intre 2000 si 2005, cel mai ridicat ritm de crestere a cheltuielilor sociale pe cap de locuitor din UE, potrivit Eurostat.Desi intre 2000 si 2005, tara noastra a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere a cheltuielilor cu protectia sociala din UE, alaturi de Irlanda si Ungaria, la nivelul lui 2005, Romania a investit in protectia sociala, raportat la puterea de cumparare pe cap de locuitor, de peste zece ori mai putin decat Luxemburg.


Cheltuielile cu protectia sociala in UE au reprezentat 27,2% din PIB in 2005. In Suedia, Franta si Danemarca, insa, acestea au depasit pragul de 30%. In Letonia, Estonia, Lituania si Romania fondurile pentru protectia sociala au reprezentat sub 15% din produsul intern brut, cu 14,2% din PIB pentru tara noastra.Cifrele transmise de Eurostat arata discrepante intre standardele de viata, dar indica si o diferenta intre sistemele de protectie sociala, intre structurile demografice, economice si sociale, specifice fiecarui stat membru. In 2005, in UE, beneficiile acordate de stat persoanelor in varsta si urmasilor acestora au reprezentat 46% din cheltuielile totale cu protectia sociala. Cheltuielile cu ingrijirea medicala au reprezentat 29%, beneficiile pentru persoanele cu handicap, copii si familii cu venituri reduse au insumat 8%, fiecare, ajutoarele de somaj, 6% si ajutoarele pentru locuinte si incluziune sociala, 4%.Intre 2000 si 2005, cel mai rapid ritm de crestere a cheltuielilor cu protectia sociala, pe cap de locuitor, s-a inregistrat in Romania, Irlanda si Ungaria. In perioada studiata, rata medie de crestere a cheltuielilor sociale a avansat, cel mai mult, in Romania, cu aproape 11%, Irlanda, 9,3% si Ungaria, 8%, si a scazut in Germania, 0,2%, Slovacia, 1,3% si Austria, 1,4%. Media pe UE a fost de 2,1%.In 2005, cheltuielile cu protectia sociala pe cap de locuitor (raportat la puterea de cumparare), care elimina diferentele de preturi intre state, a fost de peste zece ori mai mare in Luxemburg decat in Romania, depasind de peste doua ori media UE. Printre cele mai mari cheltuieli, masurate in puterea de cumparare pe cap de locuitor, s-au inregistrat, dupa Luxemburg, in Danemarca si Suedia, fiecare cu o cota de peste 40% din media europeana. Cele mai reduse cheltuieli, raportate la puterea de cumparare, s-au inregistrat in Romania, 18% din media UE, Bulgaria, 21%, Letonia, 23%, Lituania, 26% si Estonia, 29%.In 2005, principalele doua surse de finantare a protectiei sociale la nivelul Uniunii au fost contributiile guvernamentale, acoperind 38%, si contributiile sociale, 59%. Impozitele platite de angajati si de firmele romanesti au acoperit in proportie de 73% cheltuielile cu protectia sociala, in timp ce guvernul, prin taxele incasate la buget, a acoperit 12% din cheltuielile cu protectia sociala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 944 ori