Retrospectiva 2012: Loviti de somaj si austeritate, milioane de europeni au cazut prada saraciei

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 09:12
1687 citiri
Retrospectiva 2012: Loviti de somaj si austeritate, milioane de europeni au cazut prada saraciei

Loviti de somaj si austeritate, milioane de europeni au cazut in acest an prada saraciei care afecteaza clasele mijlocii, zguduie coeziunea sociala si aduce atingere unor grupuri pana acum protejate, asa cum sunt femeile si copiii, relateaza AFP.

"Gaura neagra este tot mai mare", isi exprima ingrijorarea Mercedes Gonzalez, o femeie din Spania de 52 de ani care, cu mai putin de 800 de euro pe luna, se lupta pentru a asigura traiul zilnic pentru o familie in somaj in Fuenlabrada, intr-o suburbie a Madridului.

Spania, a patra economie din zona euro, afiseaza ingredientele unei crize sociale majore: un sfert din persoanele de varsta activa in somaj, o politica de austeritate fara precedent, reduceri implacabile de cheltuieli in educatie si sanatate, mii de familii indatorate ajunse in strada.

Insa, fara dubiu, Grecia, cu economia sa sub tutela si cu un somaj record (26%), este cea care sufera cel mai dramatic impact social al crizei: 31% din locuitorii sau erau in 2011 in pericol de saracie sau excluziune, conform Eurostat, comparativ cu media europeana de 24,2%.

Ca rezultat al austeritatii guvernamentale, bursa i-a fost redusa de la 400 la 98 de euro, iar tanara datoreaza o mie de euro taxe de scolarizare.

Potrivit UNICEF, circa 2,2 milione de copii traiesc in saracie in Spania. In Portugalia, Ministerul Educatiei a dezvaluit la sfarsitul lunii noiembrie ca, in mai putin de 20 de zile, numarul elevilor care sufera de lipsuri alimentare a crescut de la 10.000 la aproape 13.000.

Chiar si pensionarii, din care multi au in grija familii intregi, nu sunt scutiti: guvernul de dreapta spaniol a anuntat ca indexarea pensiilor in 2013 va fi mai mica decat era prevazut, incalcand tabuul unei promisiuni electorale pe un subiect extrem de sensibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#saracie austeritate Europa, #someri Europa 2012, #austeritate Uniunea Europeana 2012 , #UE