Republica Moldova joaca la doua capete: Vrea si cu fosta Uniune Sovietica, si cu UE

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 11:03
1349 citiri
Republica Moldova joaca la doua capete: Vrea si cu fosta Uniune Sovietica, si cu UE

Republica Moldova, care va semna vineri Acordul de asociere si de liber schimb cu Uniunea Europeana, spera sa continue sa faca parte din zona de liber schimb cu tarile membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI), a declarat joi pentru RIA Novosti premierul moldovean Iurie Leanca.

"Avem cu CSI un acord similar cu cel pe care il vom semna maine (n.r. - vineri) cu UE: un acord de liber schimb. Nu vad niciun motiv pentru care ar trebui sa schimbam ceva. Pornim de la faptul ca zona de liber schimb cu UE coincide in totalitate cu normele de comert liber din cadrul CSI, avand in vedere ca aceste doua elemente se bazeaza pe principiile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC)", a spus prim-ministrul Leanca.

Acordul de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana a fost parafat la sfarsitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

UE a devansat data semnarii oficiale a acordului cu Republica Moldova si Georgia, prevazuta initial pentru sfarsitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generata de refuzul fostului presedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, si al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Astfel, Republica Moldova, Georgia si Ucraina urmeaza sa semneze vineri la Bruxelles acordurile de asociere, in timp ce Rusia a anuntat ca va introduce 'masuri de protectie' impotriva celor trei republici foste sovietice daca se va dovedi ca noul lor statut va afecta economia rusa.

#asociere Republica Moldova UE, #liber schimb Moldova CSI , #UE