Raportul special al CE ar putea duce la suspendarea altor fonduri in Romania

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 15:39
1489 citiri
Raportul special al CE ar putea duce la suspendarea altor fonduri in Romania

Raportul special privind gestiunea fondurilor UE in Romania ar putea duce la alte suspendari ale finantarilor UE, daca nu se inregistreaza progrese in lupta anticoruptie si reforma justitiei, a declarat pentru NewsIn europarlamentarul german Ingeborg Graessle, unul din autorii acestei initiative PE.

"Elanul reformelor in ambele tari este retinut, ca sa spun asa. In Romania insa situatia este foarte ingrijoratoare, pentru ca se inrautateste. Ma astept ca Guvernul sa demonstreze macar putin elan in ce priveste reforma justitiei. Sunt foarte multumita ca Parlamentul European a votat sa solicite aceste rapoarte speciale privind cheltuirea fondurilor, pentru ca asa putem lucra serios mai departe si putem mentine presiunea pe aceste doua tari, ceea ce este foarte important", a spus Graessle.

Europarlamentarul german din comisia de control bugetar este de parere ca in cazul Bulgariei, inghetarea fondurilor in iulie anul trecut a fost eficienta si ca guvernul de la Sofia este mult mai constient ca trebuie sa ia masuri impotriva coruptiei si crimei organizate.

"In Romania sunt inghetate acum 142 de milioane de euro fonduri agricole. Iar acest lucru trebuie sa aiba consecinte. Ceea ce a cerut acum Parlamentul este sa ni se prezinte o situatie detaliata si apoi vom decide daca vom formula solicitari in acest sens. Nu sunt manata de dorinta de a taia fondurile, dar daca nu ne ramane altceva de facut, atunci trebuie luata si aceasta masura", avertizeaza Graessle, europarlamentar din grupul politic PPE-DE.

Parlamentul European cere Comisiei UE pana la 15 iulie un raport special privind gestiunea si controlul fondurilor UE in Romania, "in lumina ultimelor regrese in ceea ce priveste lupta anticoruptie", se arata intr-un raport privind exercitiul bugetar, votat joi in plenul de la Strasbourg. Amendamentele privind Romania, negociate pana tarziu miercuri seara, au fost adoptate joi cu larga majoritate, a declarat pentru NewsIn europarlamentarul german Ingeborg Grassle.

Astfel, se arata in textul adoptat, PE "cere Comisiei, in lumina ultimului raport CE si a regreselor in domeniul luptei anticoruptie, sa redacteze un raport special privind gestiunea si controlul fondurilor UE in Romania si asupra progreselor facute in lupta anticoruptie pana la 15 iulie 2009."

Pe de alta parte, intr-un document de informare al CE transmis Parlamentului European si consultat de NewsIn, Comisia Europeana leaga plata fondurilor UE catre Romania de reforma justitiei si lupta anticoruptie din Romania.

"Comisia monitorizeaza atent situatia din Bulgaria si Romania. Plata fondurilor depinde, desigur, de evolutia mediului legislativ si judiciar si de progresele inregistrate in implementarea diferitelor planuri de actiune", se arata in concluziile documentului datat 8 aprilie 2009, fiind pentru prima oara cand CE leaga direct plata fondurilor europene de reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Documentul remis europarlamentarilor arata ca, in prezent, 316 milioane de euro din fondurile de preaderare pentru agricultura (SAPARD) raman suspendate, din care 142 milioane au fost raportate la Comisie.

Documentul vine ca raspuns la o rezolutie din ianuarie in care Parlamentul European isi exprima ingrijorarea cu privire la inghetarea fondurilor din Bulgaria si cerea executivului european sa raporteze trimestrial asupra problemelor cu privire la neregulile in implementarea fondurilor UE.

Urmatoarea informare a Parlamentului va fi facuta de catre Comisie in luna septembrie, deoarece intre timp au alegeri europene, iar actualul legislativ isi incheie mandatul in luna mai.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a confirmat joi, la Realitatea TV, informatia NewsIn potrivit careia Comisia Europeana leaga plata fondurilor europene catre Romania de reforma justitiei si de lupta anticoruptie. "S-ar putea sa fim in situatia in care sa avem conditionata aceasta facilitate de asistenta financiara de progrese substantiale legate de mecanismul de cooperare si verificare", a declarat ministrul justitiei, care a precizat ca inca nu s-a luat o decizie finala asupra acestei chestiuni la Bruxelles. "Este cert ca se manifesta ingrijorare in legatura cu stadiul acestui mecanism, altfel nu vad de ce el incearca a fi legat de facilitatea de ajutorare economica", a adaugat ministrul, care a anuntat ca, spre deosebire de situatiile anterioare, vor fi trei misiuni de evaluare - in loc de una - inainte de raportul din aceasta vara referitor la stadiul reformei din justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri, # ue, # raport anticoruptie, # justitie , #UE