Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Radu Ghetea: Transferul conturilor, posibil din vara lui 2010

Radu Ghetea: Transferul conturilor, posibil din vara lui 2010

Romania este singura tara membra UE care intarzie pana in vara aplicarea principiilor comune pentru transferul conturilor bancare. 

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), spune ca la nivelul institutiei se discuta despre acest proces inca de acum trei luni si ca, in prezent, inca au loc consultari cu bancile, potrivit Adevarul.

"Ne aflam in stadiul de coagulare a unor puncte de vedere.

Suntem interesate, dar nu ne luam angajamentul ca putem face acest lucru avand in vedere ca bancile trebuie sa-si planifice niste costuri", a spus Ghetea pentru cotidianul citat.

Acesta a explicat ca dupa ce clientul face schimbarea contului, banca veche are datoria sa-si ia toate masurile sa transmita, timp de sase luni, eventualele instructiuni primite in vechiul cont.

In aces moment, bancile nu dispun de capacitatea informatica necesara pentru a aplica principiile.

In plus, odata cu transferul contului se schimba si codul IBAN (International Bank Account Number), implementat si in Romania, fapt ce presupune anumite dificultati daca clientul nu anunta aceste schimbari.

Aplicarea principiilor comune pentru transferul facil al conturilor curente ar putea avea loc cel tarziu pana la jumatatea anului viitor, este de parere Radu Ghetea.

Costurile pe care o banca si le asuma pentru aplicarea principiilor, impun un acord in acest sens.

"Degeaba o banca poate si alta nu. Conditia este ca toate bancile sa faca acest lucru.

In cateva saptamani, vom avea un raspuns la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor", a mai spus presedintele ARB

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1507 ori
Citeste mai multe despreradu ghetea transfer conturi