Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

R. Moldova ar putea beneficia de tratament preferential in relatiile comerciale cu UE

R. Moldova ar putea beneficia de tratament preferential in relatiile comerciale cu UE
Potrivit ministrului moldovean al economiei si comertului, Igor Dodon, Comisia Europeana a aprobat miercuri decizia preliminara de acordare pentru Republica Moldova a Preferintelor Comerciale Autonome.

Ministrul moldovean a apreciat pasul ca fiind unul foarte important, pentru ca Republica Moldova devine astfel singurul stat membru al Comunitatii Statelor Independente (CSI, din care fac parte fostele republici sovietice cu exceptia balticilor) care beneficiaza de asemenea preferinte in comertul cu UE.

"Este un semnal foarte pozitiv pentru Republica Moldova, deoarece un astfel de Acord asimetric avantajeaza mult Chisinaul si de un asemenea cadru nu dispun vecinii nostri membri ai Comunitatii Statelor Independente. Prin astfel de preferinte, noi vom ridica destul de repede competitivitatea economiei nationale si a marfurilor moldovenesti pana la nivelul european", a mai declarat ministrul moldovean al economiei si comertului.

Igor Dodon a mai spus ca dupa aprobarea preliminara, Acordul privind Preferintele Comerciale Autonome pentru Republica Moldova, impreuna cu lista tuturor categoriilor de produse, va fi transmis tarilor membre ale UE pentru aprobare, procedura care poate sa dureze intre cateva saptamani si o luna si jumatate, astfel incat Guvernul moldovean spera ca regimul Preferintelor Comerciale Autonome sa intre in vigoare chiar la inceputul anului 2008.

Lista de marfuri care pentru care se vor acorda preferintele contine 12.000 de pozitii tarifare si include toate categoriile ce pot fi produse in Republica Moldova. Aceste marfuri vor fi exportate in UE cu taxa vamala 0, in regim de duty free. Regimul de comert preferential este unul unilateral, adica exportul din Republica Moldova de fructe proaspete, de exemplu, se va face fara perceperea taxei vamale, iar la importul fructelor din tarile UE se va percepe o taxa vamala a carei valoare a fost negociata de Chisinau odata cu aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului.

In ceea ce priveste cotele la exportul unor produse in aceasta etapa Chisinaul nu are nici un fel de detalii oficiale de la Bruxelles, dar, spune Igor Dodon, cotele vor fi suficient de mari pentru a putea asigura un export normal din Republica Moldova. in plus, se discuta ca aceste cote sa fie in crestere, cu cate 25 la suta in fiecare din urmatorii cinci ani. Cotele pentru zahar, de exemplu, vor permite producatorilor moldoveni sa asigure exportul in conditii preferentiale al excedentului de zahar produs in Republica Moldova, a apreciat ministrul economiei si comertului.

Potrivit lui Dodon, prin aprobarea preliminara a Preferintelor Comerciale Autonome, Comisia Europeana a confirmat ca Republica Moldova si-a indeplinit toate angajamentele la capitolul reforme interne si obligatii pe care si le-a asumat fata de comunitatea europeana pentru obtinerea acestor preferinte.

In prezent, Republica Moldova beneficiaza de Sistemul Generalizat de Preferinte (GSP+) acordat de UE la 1 ianuarie 2006, prin care se ofera accesul liber pe piata comunitatii europene a 7.200 de grupe de produse. De acest regim mai beneficiaza doar Georgia, in cadrul CSI.

Exporturile Republicii Moldova in primele noua luni ale anului 2007 au fost reorientate spre Europa cu o cota de peste 50%, dupa declinul pronuntat in comertul cu Federatia Rusa si alte tari din CSI. Principalele categorii de produse exportate sunt textilele, cu 23%, produsele vegetale cu 18% si vinurile, cu 16% din totalul exporturilor.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1189 ori