Proiectul Nabucco nu mai este nominalizat intre proiectele cu finantare UE

Luni, 16 Martie 2009, ora 15:19
1586 citiri
Proiectul Nabucco nu mai este nominalizat intre proiectele cu finantare UE

Romania a blocat luni discutiile din cadrul reuniunii periodice a ministrilor de externe de la Bruxelles la capitolul pachetului energetic, pentru ca in concluziile finale nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco, au declarat surse de la Bruxelles.

"Romania a blocat discutiile din cadrul CAGRE pe marginea pregatirii concluziilor Consiliului European, deoarece pe tema pachetului pentru energie a fost inlocuita formula 'pachetul Nabucco' cu sintagma 'coridoare energetice sudice' ", au declarat surse bine informate de la Bruxelles.

Discutiile vizau pachetul pentru energie care primeste sprijin financiar de la UE.

Orice decizie in cadrul CAGRE se ia prin consens, astfel ca Romania este in pozitie sa blocheze discutiile pe aceasta tema. Delegatia Romaniei la Bruxelles este condusa de ministrul de externe Cristian Diaconescu.

Ministrii de externe ai UE trebuiau sa discute luni pe marginea Concluziilor Consiliului European de primavara si a pachetului de proiecte prioritare in domeniul energetic ca parte a planului european de redresare economica. Este pentru prima data cand Romania isi foloseste dreptul de a bloca o decizie europeana.

Ministerul de Externe a refuzat sa faca orice fel de comentariu pe aceasta tema. Asigurarea unei aprovizionari stabile cu energie a Uniunii Europene (UE) a devenit una dintre cele mai importante probleme ale blocului comunitar, dupa disputa din ianuarie dintre Rusia si Ucraina care a dus la sistarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa pentru aproape doua saptamani in mijlocul iernii.

Liderii celor 27 de state membre ale UE se vor reuni la Bruxelles pe 19 martie, pentru a gasi solutii de abordare a crizei economice si a strategiei fragmentate a blocului comunitar cu privire la sectorul energetic. Cu scopul de a-si diminua dependenta de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, UE sprijina proiectul conductei Nabucco, menita sa transporte hidrocarburi pe o lungime de 3.300 de kilometri, din Asia Centrala in Austria, desi analistii spun ca proiectul are asigurata pana in prezent doar a cincea parte din gazul necesar pentru functionare.

Bruxelles-ul a propus recent sa aloce 3,5 miliarde de euro din fondurile europene pentru proiecte energetice-cheie, precum gazoductul Nabucco, pentru a evita o repetare a recentei crize a gazelor ruso-ucrainene. Comisia Europeana a repartizat aceste 3,5 miliarde de euro intre toate tarile UE, in conditiile in care guvernele, confruntate cu criza economica, privesc cu scepticism finantarea proiectelor pe termen lung.

Bruxelles-ul a repetat ca aproape trei saptamani de suspendare a livrarilor de gaz rusesc via Ucraina au demonstrat ca aceste proiecte sunt mai necesare ca niciodata. O decizie in privinta finantarii Nabucco va fi anuntata la un summit energetic din 7 mai.

La randul sau, Banca Mondiala a anuntat ca vrea sa sprijine financiar proiectul Nabucco, daca se va ajunge la o intelegere privind furnizarea de gaze naturale, intre membrii consortiului si tarile furnizoare. Urmare a recentei crize a gazelor dintre Rusia si Ucraina si ca raspuns la criza financiara, Comisia Europeana a formulat la sfarsitul lunii ianuarie propunerea de a aloca 5 miliarde de euro din bugetul necheltuit al UE pentru proiecte energetice, dezvoltarea retelelor de internet broadband si proiecte ecologice de dezvoltare rurala.

Cea mai mare parte a banilor - 3,5 miliarde de euro - urmau sa fie alocati pentru conducte de gaz si retele de electricitate, proiecte de energie eoliana marina si tehnologii de stocare a CO2. O prima versiune a listei cu proiecte, prezentata la sfarsitul lunii ianuarie de Comisia Europeana - in care erau incluse infrastructuri energetice precum gazoductul Nabucco, ce urmau sa primeasca 3,5 miliarde de euro, si proiecte de dezvoltare a internetului cu debit mare in zonele rurale, pentru un miliard de euro - a fost aspru criticata in numeroase capitale.

Conducta Nabucco, pentru care premierul ungar Ferenc Gyurcsany a solicitat de urgenta asistenta financiara europeana, trebuia sa beneficieze, potrivit variantei initiale a Comisiei, de 250 de milioane de euro, insa nu ca investitie directa, ci ca mecanism de atragere de fonduri si imprumuturi bancare.

Ulterior, fondurile au fost reduse cu 50 de milioane de euro. Nabucco va tranzita si Romania, iar costul total al gazoductului este estimat in prezent la aproape opt miliarde de euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UE, #Nabucco, #proiect, #gaze naturale , #UE