Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiecte sa avem, UE va finanta 95% din dezvoltarea rurala

Proiecte sa avem, UE va finanta 95% din dezvoltarea rurala


Parlamentul European a aprobat marti un proiect prin care UE va putea sa finanteze pana la 95% din costul proiectelor pentru dezvoltare rurala din Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania si Letonia, pentru a permite si a accelera cresterea economica si stimularea competitivitatii.

Aceasta rata de cofinantare mai ridicata pentru tarile ce se confrunta cu dificultati financiare urmeaza sa fie aplicata temporar pana la sfarsitul lui 2013.

Eurodeputatii au sustinut cresterea ratei de cofinantare prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, pentru a garanta ca tarile care se confrunta cu probleme de finantare din cauza crizei financiare pot sa isi implementeze in continuare proiectele.

Noile reguli se vor aplica numai pana la sfarsitul lui 2013 si vor fi limitate la perioada in care un stat membru este eligibil pentru asistenta financiara prin intermediul mecanismului privind balanta de plati(Romania, Letonia si Ungaria) sau prin intermediul Mecanismului european de stabilizare financiara (Grecia, Irlanda si Portugalia).

Suma totala a finantarii europene destinate dezvoltarii rurale ramane neschimbata, iar masurile temporare nu vor avea impact asupra perioadei de programare de dupa 2013, se subliniaza in rezolutia adoptata in PE cu 622 de voturi pentru, 60 impotriva si 17 abtineri.

In continuare, Consiliul va trebui sa aprobe oficial propunerea in urmatoarele zile, pentru a permite ca legislatia sa fie semnata oficiala la sfarsitul sedintei plenare de la Strasbourg. Noile reguli vor intra in vigoare dupa publicarea lor in Jurnalul oficial al UE.

Masuri similare pentru proiectele de dezvoltare regionala finante prin fonduri structurale au fost aprobate de PE in 1 decembrie si urmeaza sa fie discutate de Consiliu si adoptate saptamana aceasta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1219 ori