Prima zi de liniste in Europa. Posibil si ultima

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 13:15
1530 citiri
Prima zi de liniste in Europa. Posibil si ultima
SURSA: mi2g.com

Dupa mai multe zile de tensiuni, apele se linistesc, partial, pe frontul din Europa. Grecia are un nou premier iar Italia voteaza masurile de austeritate. Optimismul se reflecta in bursele din intreaga lume. Totusi, criza este departe de final.

Odata cu numirea unui premier interimar in Grecia si imprumutului pe care a reusit sa il faca Italia, la o rata mai mica decat cea estimata de investitori, traderii din America si Asia si-au recapatat optimismul. Europenii erau indecisi vineri dimineata, dar dadeau semnale pozitive.

Lucas Papademos va depune juramantul vineri la pranz si va prelua comanda unui cabinet intermiar care va trebui sa conduca Grecia prin momente foarte dificile. Atena trebuie sa implementeze cat mai repede masurile de austeritate, pentru a primi banii din transele convenite cu liderii europeni. Papademos este un economist de incredere, fost presedinte al Bancii Nationale din Grecia si fost vice-presedinte al Bancii Centrale Europene.

De aici inainte, toti ochii vor fi indreptati spre Italia care, prin datoria de 120% din PIB pe care o are, le da fiori investitorilor. Rata de imprumut atinsese joi un procent record de aproape 7,5%, mult peste pragul sustenabilitatii, dar trezoreria a reusit sa se imprumute la o rata mai mica de 7%.

Totodata, vin din ce in ce mai multe semnale ca Mario Monti, economist si fost comisar european, va conduce un nou guvern, in locul lui Berlusconi. Acesta ar putea fi instalat in functie pana duminica.

Astazi, senatul Italiei va dezbate si vota un pachet de masuri de austeritate. Legea a fost deja aprobata de camera superioara si ar trebui sa treaca fara probleme.

Si moneda europeana a reactionat pozitiv la semnalele din Grecia si s-a apreciat fata de dolar, ajungand la o rata de schimb de 1,3646, deasupra minimului luni care a fost atins joi. Raportandu-ne la intreaga saptamana, euro ramane slab, in scadere cu 1,5%, informeaza Reuters.

Criza, departe de a lua sfarsit

Ziua de vineri marcheaza doar o lupta castigata in batalia cu criza datoriilor suverane. Italia inca nu are premier, iar guvernul Greciei este unul interimar. Mai mult decat atat, din Spania vin vesti foarte proaste iar prognoza de crestere economica a zonei euro a fost taiata drastic.

Desi datele din Italia si Grecia arata, pentru moment, bine, in cazul in care Roma nu isi gaseste in scurt timp un lider credibil, pietele vor incepe sa coboare din nou. La fel se va intampla si daca Grecia se va balbai in adoptarea planului de salvare, ce impune insemnate masuri de austeritate.

Vesti foarte proaste din Spania

Economia Spaniei a inregsitrat crestere economica 0 in ultimele trei luni, conform statisticilor oficiale, potrivit BBC.

Productia intre iulie si septembrie a ramas neschimbata, comparativ cu trimestrul anterior si mai mare cu 0,8% decat anul trecut. Cheltuielie au continuat sa se contracte, conform statisticilor, chiar daca cererea pentru export a crescut.

Cu toate ca problemele din Spania au fost umbrite de cele din Italia, pietele se uita cu ingrijorare catre Madrid. Rata somajului este de 22%, ceea ce inseamna venituri mici incasate din impozite si bani platiti de la stat. Rata de imprumut a Spaniei a crescut de la 5%, cat era in octombrie, la 5,9%.

Exista temeri ca Spania ar putea intra intr-o noua recesiune in curand, poate chiar in ultimul trimestru. Climatul economic se inrautateste pentru iberici, care s-ar putea sa nu aiba crestere economica in 2012. Astfel, tintele de deficit (2011: 6% din PIB, 2012: 4,4%), bazate pe cresteri economice de 1,3% in 2011 si 2,3% in 2012, sunt mai mult decat optimiste, potrivit The Guardian.

Zona euro ar putea intra din nou in recesiune

Prognoza de crestere economica a zonei euro a fost taiata drastic. Comisia Europeana a redus cresterea estimata pentru 2012 la 0,5%, de la 1,8% cat se prognoza acum sase luni. Mai mult decat atat, si aceasta prognoza ar putea fi optimista.

"Aceasta prognoza este, de fapt, ultimul apel de trezire. Recuperarea economica din zona euro a ajuns la un punct de stagnare si exista riscul unei noi recesiuni", a avertizat comisarul european pentru economie si afaceri monetare, Olli Rehn.

#evolutie criza europa, #probleme Spania, #probleme grecia, #probleme Italia, #criza datoriilor suverane Europa , #UE