Presedintele BM: Coruptia, "Inamicul Public Numarul 1"

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 11:47
991 citiri
Presedintele BM: Coruptia, "Inamicul Public Numarul 1"

Banca Mondiala (BM) a adoptat joi o pozitie dura in lupta impotriva coruptiei, presedintele sau Jim Yong-Kim afirmand ca fenomenul coruptiei, atat la nivel public cat si privat, reprezinta "Inamicul Public Numarul 1", informeaza vineri Reuters.

Banca Mondiala, care mult timp s-a ferit sa se implice in lupta impotriva coruptiei pentru ca a dorit sa stea departe de politica, a declarat ca intentioneaza sa angajeze mai multi experti in statul de drept si alte probleme de guvernare.

Kim a declarat ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa se afle in centrul muncii creditorului international.

"Fiecare dolar pe care un oficial corupt sau o afacere corupta il pune in buzunarul sau este un dolar furat de la o femeie gravida care are nevoie de ingrijire medicala', a afirmat presedintele BM. 'In tarile in curs de dezvoltare, coruptia este Inamicul Public Nr 1".

Anuntul arata cat de mult banca s-a schimbat incepand din anii 1990, atunci cand coruptia era un subiect tabu in cadrul institutiei formate din 188 de tari membre, noteaza Reuters.

Fostul presedinte al Bancii Mondiale, Jim Wolfensohn, a adus in discutie aceasta problema intr-un discurs rostit in 1996, numind atunci coruptia un "cancer" cu care tarile trebuie sa se confrunte - in pofida avertismentelor de a evita acest subiect.

"Am intrebat "De ce nu pot folosi the c... word?" (referire la cuvantul "coruptie", n.r.)" , a reamintit joi Wolfensohn, in timpul unei dezbateri. "Atunci un consilier mi-a raspuns: "Ei bine, jumatate dintre directorii dumneavoastra reprezinta tari corupte", a mai spus fostul presedinte al BM.

#coruptie UE, #presedinte BM, #directori corupti , #UE