Presedintele Basescu a ajuns la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European

Joi, 01 Martie 2012, ora 12:57
1249 citiri
Presedintele Basescu a ajuns la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European

Presedintele Traian Basescu a ajuns la Bruxelles, unde va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de primavara, in marja careia va fi semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare.

Programul sefului statului pentru joi cuprinde participarea, de la ora 14.00 a Romaniei, la Summit-ul Partidului Popular European (PPE). De la ora 19.00 este prevazuta participarea la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European.

In cursul serii, de la ora 20.30 a Romaniei, este programat un dineu de lucru al sefilor de delegatii, unde, potrivit invitatiei transmise sefilor de stat si de guverne de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, se vor discuta problemele economice ale UE, extinderea Schengen si acordarea statutului de tara candidata pentru Serbia.

Vineri dimineata, de la ora 10.00, este prevazuta ceremonia de semnarea a Tratatului de guvernanta fiscala, urmata de sesiunea oficiala de lucru a Consiliului European, la finalul careia presedintele Basescu are anuntata o conferinta de presa cu jurnalistii romani.

Din delegatia sefului statului fac parte ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, precum si consilierul prezidential pentru relatii internationale si politici europene, Bogdan Manoiu.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, la reuniunea Consiliului European se va liderii europeni vor discuta si despre masurile de stimulare a cresterii si a ocuparii fortei de munca.

Pe agenda Consiliului European figureaza si pregatirea pozitiilor comune ale UE care vor fi promovate in cadrul reuniunilor G8 (19-20 mai 2012) si G20 (18-19 iunie 2012), precum si al Conferintei Organizatiei Natiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabila Rio+20 (20-22 iunie 2012), conform comunicatului Presedintiei.

La Consiliul Afaceri Generale, care a avut loc marti, Romania a prezentat la discutiile privind Serbia o Declaratie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete si rapide in ceea ce priveste semnarea protocolului privind statutul minoritatilor intre Bucuresti si Belgrad.

Serbia nu va accepta "conditii imposibile" pentru aderarea la UE, a declarat insa presedintele Boris Tadici, subliniind ca vlahii de pe teritoriul sarb refuza sa se declare romani, informeaza pagina online a agentiei ANSA.

Guvernul a aprobat, marti, semnarea de catre Romania a Tratatului de guvernanta fiscala, care impune reguli privind disciplina bugetara prin limitarea deficitului si a datoriei publice, document care urmeaza sa fie semnat de presedintele Traian Basescu, a spus Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

"S-a obtinut din partea Romaniei, in urma negocierilor desfasurate, participarea si a statelor care nu sunt parte a zonei euro la sedintele comune pe care le au toate statele semnatare, in anumite conditii. A fost unul dintre demersurile la care Romania a tinut foarte mult, pentru a fi parte a procesului in permanenta si a fi consultata", a spus Suciu.

Protocolul de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala a fost semnat, in urma cu o saptamana, de liderii coalitiei, presedintele PSD, Victor Ponta, declarand ca USL este de acord ca Romania sa semneze si sa ratifice Tratatul.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat insa ca autoritatile de la Bucuresti se grabesc sa semneze documentul fara sa analizeze consecintele asupra Romaniei.

La jumatatea lunii februarie, la finalul consultarilor pe aceasta tema organizate la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca Tratatul convenit de tarile UE nu este o urgenta a sefului statului, ci trebuie semnat pana la 1 martie, iar Romania nu mai poate intarzia luarea acestei decizii.

La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Acest acord va impune regula unui deficit maxim de 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare.

#reuniune Consiliu European, #smenare Tratat guvernanta fiscala, #Serbia aderare UE, #agenda Consiliu European , #UE