Ponta: Este posibila in cinci ani unirea Romaniei cu Republica Moldova in interiorul UE

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 16:18
1462 citiri

Unirea Romaniei cu Republica Moldova in interiorul Uniunii Europene este posibila in mai putin de cinci ani, a declarat vineri Victor Ponta.

In acelasi timp, el considera ca pe termen scurt o unire efectiva intre cele doua state nu este posibila, in conditiile in care pentru aceasta trebuie sa existe acordul ambelor popoare, potrivit Agerpres.

"Pe termen scurt nu (n.r. - nu va milita pentru unire), pentru ca eu cred ca nu se poate face o unire intre Romania si Moldova impotriva vointei uneia dintre populatiile de pe cele doua maluri. Si cred ca acest subiect, 'hai sa-i luam cu forta', cum i-a luat Uniunea Sovietica, nu face decat rau ideii de proeuropenism. Dar unirea in cadrul Uniunii Europene, am fost foarte precis in exprimare, se poate realiza in termen scurt", a spus premierul la Adevarul live.

El a reafirmat ca unul dintre principalele obiective ale politicii externe este ca Republica Moldova sa fie membru al Uniunii Europene pana in 2019.

"Eu cred ca poate exista o sansa istorica in acest sens, si asta am spus si la Alba Iulia si in continuare. Faptul ca Ministerul de Externe de la Moscova sau altcineva, reprezentantii Moscovei din Republica Moldova s-au suparat, nu ma impiedica sa afirm, ca prim-ministru si ca viitor presedinte, principalul obiectiv de politica europeana al Romaniei in cinci ani de zile, si este de departe cel mai important obiectiv national. Pe termen lung, sa dea Dumnezeu ca toti cei de pe ambele maluri ale Prutului, nu doar de pe dreapta, ci si de pe stanga, sa-si doreasca acest lucru. (...) Mai repede de 10 ani nu vad realizabila ideea de unire. Dar ideea de unire in Uniunea Europeana, da, o vad realizabila in cinci ani", a precizat Victor Ponta.

Competitie pe injuraturile lui Putin?

Intrebat daca exista o competitie intre candidatii la prezidentialele din noiembrie de genul "cine e mai injurat de Putin sau de Moscova", Ponta a negat acest lucru.

"Nu, si cred ca este o tema falsa aceasta. A fost indusa in ultima perioada ca unii ar fi pentru America, altii ar fi pentru Rusia. Nu, cred ca toti, si ma refer la toti candidatii la prezidentiale, la d-na Udrea, la d-na Macovei, dl Iohannis, dl Tariceanu, eu insumi, absolut toti avem aceeasi directie de politica externa - si anume parteneriatul strategic cu SUA, Uniunea Europeana. (...) Cineva care crede ca eu o sa duc Romania spre Rusia da dovada de foarte putina inteligenta. (...) Nu cred ca niciun om de bun simt crede ca eu sau altcineva va schimba directia Romaniei. Nu stiam si nu anticipam si nu ma deranjeaza reactia Ministerului de Externe, insa e o proba a faptului ca e o schimbare de pragmatism politic, pentru ca Romania a vorbit de Moldova de 20 de ani, dar nu a facut nimic. De un an de zile, impreuna cu dl Leanca, care este un proeuropean convins, ceea ce nu e usor in Moldova, am schimbat aceasta abordare, de la declaratii pompoase, la lucruri concrete. Viaductul l-am facut intr-un an, gradinitele le-am facut intr-un an, microbuzele le ducem luna viitoare cred, sprijinul pentru formarea institutiilor, toate aceste lucruri, teatrul, sprijinul pentru cultura care inseamna identitate nationala, deci aceasta schimbare cred ca a deranjat filorusii fie de la Moscova, in primul rand Ministerul de Externe, fie din Moldova, pentru ca au inteles ca, spre deosebire de vorbele frumoase, dar fara continut, actiunile concrete, pragmatice facute de dl Leanca si de mine de un an de zile au un mult mai mare impact in ceea ce crede cu adevarat cetateanul moldovean", a sustinut premierul Ponta.

Intrebat daca va milita pentru relatii mai bune cu Federatia Rusa, ca posibil presedinte, Victor Ponta a aratat ca Romania nu poate avea in acest moment o politica separata de cea a aliatilor europeni si euroatlantici.

"Cred ca in acest moment Romania nu poate sa aiba o politica separata de Statele Unite si de Europa si sunt pesimist ca pe termen scurt, si un mandat prezidential in politica si in geopolitica e un termen scurt, ca in urmatorii ani relatiile din SUA, Europa pe de o parte si Rusia pe de alta parte, se vor imbunatati. Si atunci, Romania nu poate in niciun fel sa aiba un alt fel de politica. Ceea ce o sa militez ca presedinte o sa fie o retinere in a exagera pozitii unilaterale. (...) Sa fim mai vocali e normal, sa fim mai atenti la ce se intampla. Nu e normal sa punem gaz pe foc cand nu e cazul. Declaratii de genul 'sa dam arme ucrainenilor' mi se pare genul de declaratie care starneste mai multa nemultumire la Washington si la Bruxelles si multa bucurie la Moscova. Deci o sa vreau sa fim mai intelepti", a subliniat premierul.

Potrivit acestuia, Parteneriatul strategic cu SUA este de departe cea mai importanta realizare a politicii externe romanesti in ultimii 15 ani. "Si nu cred ca cineva va schimba in urmatorii 15 ani aceasta realitate", a adaugat seful Executivului.

#unirea Romaniei Republica Moldova, #unire Romania Republica Moldova interior UE , #UE