Polonia si Ungaria se opun masurilor cerute de Franta si Germania pentru paza frontierelor

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 16:00
4291 citiri
Polonia si Ungaria se opun masurilor cerute de Franta si Germania pentru paza frontierelor
Foto: Wikimedia

Propunerea liderilor europeni de a crea o agentie comuna cu puteri exceptionale pentru paza frontierelor UE s-a izbit deja de primele semne de opozitie. Discutii mai ample pe aceasta tema se vor purta joi, in cadrul unui summit dedicat terorismului si migratiei.

Polonia si Ungaria au declarat deja ca nu accepta crearea unui organism european care sa aiba atributii superioare guvernelor nationale in ceea ce priveste siguranta frontierelor Uniunii, anunta Euronews.

Doua voturi impotriva

Ciorna proiectului legislativ dezvaluita de presa arata ca reprezentantii Comisiei Europene intentioneaza sa creeze o agentie speciala de paza a frontierelor UE, cu 1.500 de angajati.

Aceasta ar urma sa aiba dreptul de a impune masuri exceptionale de securitate la granitele externe ale Uniunii, in cazul aparitiei unor crize precum cea a refugiatilor sau atunci cand se constata vulnerabilitatea frontierelor europene.

Agentia ar putea impune aceste masuri chiar si fara acordul exprimat al statelor membre vizate.

"Aceasta ar insemna o institutie care ar decide in mod arbitrar asupra actiunilor initiate fara a mai tine cont de parerea guvernelor respective", a explicat ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, refuzul tarii sale.

Acestuia ii tine isonul si omologul sau din Budapesta, Peter Szijjarto: "Eu nu cred ca este indicat sa existe un nou tip de regulament care ar putea forta orice stat membru sa adopte orice fel de masuri in privinta patrularii granitelor, chiar si impotriva vointei sale".

Summit tensionat

Propunerea este sustinuta de Franta si Germania, doua tari care au fost lovite anul acesta de amenintarea terorismului extremist, dar si de un val urias de refugiati.

In acelasi timp, Ungaria a incercat sa-si protejeze granita externa cu Serbia prin ridicarea unui gard de sarma ghimpata in calea refugiatilor aflati pe ruta balcanica.

Decizia Budapestei nu a facut decat sa impinga valul refugiatilor catre alte state europene din regiune, Croatia si Slovenia, iar gestul liderilor maghiari a fost criticat de majoritatea statelor din UE.

Proiectul viitoarei agentii de paza a frontierelor extreme ale Uniunii prevede ca agentii acesteia sa intervina pentru a diminua presiunea resimtita de un stat sau altul in cazul unor noi crize ale imigrantilor care vor sa intre in Europa.

Noua agentie ar urma sa poata deporta persoanele care nu au drept legal de sedere pe teritoriul european, prerogativ care lipseste din actualul arsenal aflat la indemana Frontex, actuala agentie europeana de paza a frontierelor.

Personalul noii agentii ar urma sa fie imputernicit sa intervina si in tarile non-europene invecinate, in cazul in care acestea ar cere asistenta pentru paza frontierelor.

Propunerea CE va fi pusa in discutie in cadrul summitului de joi, 17 decembrie, dar are nevoie de votul unanim al reprezentantilor statelor membre pentru a deveni realitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiati Europa, #agentie paza frontiere UE, #summit ue, #granita Serbia Ungaria , #UE